Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici: Bufferul de la MFP este mai mare decât la finele anului trecut

teodorovici

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, luni, că bufferul de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) este în prezent mai mare decât nivelul de la finele anului trecut, iar câteva obiective îndeplinite pot ajuta România să-și îmbunătățească imaginea pe piețele financiare, scrie Mediafax.

„Vizavi de buffer, dacă vă uitați la nivelul lui decembrie 2017, astăzi este mai mare. În schimb, structura este modificată, dar pe care nu pot să v-o dau, pentru că este vorba de strategia Ministerului de Finanțe de a se împrumuta, cât se împrumută... Per total, ce avem noi în trezorerie, cumulat, este mai mare fondul decât era în decembrie 2017. Nu cred că împrumuturile sunt mai mari. Păstrând proporțiile, România se împrumută mai mult decât se împrumuta”, a spus Teodorovici, într-o declarație de presă la ministerul de resort.

În plus, și datoria publică s-a redus la 34,9% din PIB. „Veți vedea și la următoarele acțiuni în piață, că nu sunt probleme de finanțare. Chiar spun că obiectivele pe care le vom declara, ca și Guvern, vor fi îndeplinite, în următoarea perioadă, pentru care eu țin să avem un calendar foarte exact, ca piața să știe obiectivul și să vadă că se poate realiza, că este o propunere pertinentă”, a precizat Teodorovici.

Printre obiectivele menționate de ministrul Finanțelor este statutul de piață emergentă pentru piața de capital. Stabilit în 2015, termenul de îndeplinit era primăvara anului 2016, dar nici în prezent nu există șanse de a fi atins.

„Este un obiectiv pe care trebuie să îl avem în capul listei, ca idei prioritare. Poate să avem un calendar foarte clar de listare: ce și cum listăm. Mai avem un singur hop de trecut: numărul de companii și volumul de acțiuni, pentru ca România să facă acest pas. Făcând un astfel de pas, imaginea noastră ca țară în zona de investiții devine schimbată în sensul bun”, a mai spus Teodorovici.

Un alt obiectiv este acela de a deveni țară membră a OECD. „O discuție deschisă va trebui și cu agențiile de rating, pentru că obiectul meu este avem România mai sus decât astăzi. Ne uităm la o analiză, în mod bilateral, cu fiecare stat membru. De ce România este în mod nejustificat deasupra junk?!”, a adăugat Teodorovici.

În plus, oficialul a spus că Finanțele vor aduna toate riscurile de țară menționate de diferite structuri, de Consiliul fiscal și Comisia Europeană până la agențiile de rating, astfel încât să poată propune soluții.

„Cu aceste obiective îndeplinite lucrurile vor sta mult mai bine. Este un obiectiv pentru guvernele care vor fi în România. De asta am chemat la un pact fiscal, ca oricine guvernează după să se țină de aceste obiective”, a precizat Teodorovici.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.