DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Eugen Teodorovici i-a răspuns lui Liviu Dragnea: 'Sunt discuții tehnice la nivelul UE'

Inquam Photos / Octav Ganea
Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, nu a exclus, vineri, posibilitatea ca TVA pentru produsele bio și tradiționale să fie redus de la 9%, cât este în prezent o cota pentru produsele alimentare, la 5%, după ce Liviu Dragnea, liderul PSD, a făcut o asemenea solicitare.

„TVA-ul se poate reduce, știm foarte bine, este o Directivă europeană, 112, care reglementează modul în care TVA-ul se poate stabili la nivelul unei țări. Este o cotă standard de TVA și două cote aparte, mai mici decât standard. În cazul României, avem 19%, 9% și 5%. Tot ceea ce se încadrează pe acea anexa la această Directivă poate să beneficieze de TVA redus, în speță 9% sau 5%. Trebuie văzut care sunt produsele care sunt pe anexa la Directiva menționată”, a afirmat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul unor declarații de presă, după reuniunea ECOFIN, de la București, scrie mediafax.ro.

Citește și: Solicitare urgentă a președintelui Klaus Iohannis! Ordin la nivel național

Ministrul Finanțelor a subliniat că nu contează tipul produselor, ci trebuie să fie pe anexa privind TVA-ul.

„În caz contract, sunt discuții tehnice care se poartă la nivelul Uniunii Europene, acolo unde statele membre încearcă să modifice directiva în speță, pentru a adăuga pe acea anexă, în cazul nostru aceste produse bio. Discuții tehnice sunt tot timpul la nivel european - fiecare stat propune produse bio sau altul, în funcție de interesul pe care-l are. În cazul nostru, noi avansăm discuția pe aceste produse bio”, a precizat Teodorovici.

Citește și: Ieșire fulgerătoare a lui Augustin Lazăr! Reacție în forță, după interviul difuzat de Antena 3

În prezent, TVA-ul la produsele alimentare și la produse alcoolice este de 9%, începând cu iunie 2015. De-atunci până în prezent, această cotă a fost extinsă către mai multe produse.

„Ar fi ideal să nu mai discutăm având la bază o abordare contabilă. Efecte de runda întâi sunt întotdeauna, când aplici o scutire fiscală ai un impact imediat pe buget, dar efectele de runda a doua sunt cele care contează sau pe termen lung. Uitați-vă la reducerea de TVA din 2015, când am redus TVA-ul de la 24% la 9% la produsele alimentare, la jumătatea anului, iar, până la final de an, aveam un impact de 2,8 miliarde de lei. Până la final de an, nu doar că s-a recuperat acel impact, dar s-a câștigat la buget. Aduceți-vă aminte de declarațiile celor din România - au fost toți împotriva acelei măsuri, că se creează un impact de primă rundă. Noroc că mai sunt și unii nebuni care cred că unele măsuri pot fi bune, chiar dacă, în primă fază, au un impact negativ. Am spus nebuni frumoși nu în sens fizic, ci de dorință de a schimba”, a detaliat Teodorovici, întrebat despre efectele reducerii TVA la produsele bio asupra bugetului.

Citește și: Liviu Dragnea îl torpilează pe Klaus Iohannis! Îl refuză pe șeful statului

Cota redusă de 9% se aplică pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxa; livrarea de produse ortopedice; livrarea de medicamente de uz uman și veterinar; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completă sau înlocui alimentele; prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri; livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură; livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Citește și: Liviu Dragnea a dat cărțile pe față! Cine e cel mai bun ministru din Guvern

Cota redusă de 5% se aplică pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii: manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității; servicii turistice și de catering: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea (la draft - n.red.); dreptul de utilizare a facilităților sportive în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele care sunt scutite prin legislație, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative; transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, în scop turistic sau de agrement; transportul de persoane folosind instalațiile de transport pe cablu, în scop turistic sau de agrement (telecabina, telegondolă, telescaun, teleski); transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală folosite în scop turistic sau de agrement; transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement; livrarea locuințelor că parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Citește și: Solicitare urgentă a președintelui Klaus Iohannis! Ordin la nivel național

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Călăraşi, la inaugurarea unui proiect de irigaţii, că i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să reducă la 5% cota de TVA pentru alimentele bio şi tradiţionale şi să le dea posibilitatea producătorii români să îşi vândă produsele prin aprozarele statului.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.

Citește și: Ieșire fulgerătoare a lui Augustin Lazăr! Reacție în forță, după interviul difuzat de Antena 3 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.