Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici: 'Voi avea o astfel de discuție și cu domnul Guvernator despre modul în care comunică cei din BNR'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a menționat, duminică seara, încă două teme pe care intenționează să le discute în cadrul Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), pe lângă ROBOR și consecințele taxei pe activele băncilor, scrie Agerpres.

„Voi avea o astfel de discuție și cu domnul Guvernator mâine și pe acest lucru, de la modul în care comunică cei din BNR (Băncii Naționale a României - n.red.). Aceasta este o chestiune pe care am pus-o de două ori pe agenda discuțiilor noastre bilaterale. Adică modul în care unii membri, indiferent de poziția lor în Banca centrală, își permit să aibă în spațiul public aprecieri față de ce face Guvernul, față de ce face ministrul de Finanțe sau alții. Am spus-o de două ori la această masă, a treia oară o spun mâine. Sper că este ultima oară când o spun. Sper să nu existe și a patra oară. Am și bun simț, chiar mai mult decât ar fi trebuit să fie”, a afirmat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a adăugat că luni va discuta cu reprezentanții BNR și faptul că băncile comerciale încearcă să-și transfere eventualele costuri cu 114 în creditare, dând de înțeles că va scădea creditarea.

„Tocmai pentru lăsa în rândul populației ideea că această ordonață n-a fost cea corectă. Au strâns bani, foarte mulți. Pot”, a mai spus Teodorovici.

Consiliul CNSM are programată, luni, o ședință, tema principală fiind efectele taxei pe activele băncile. Finanțele și reprezentanții BNR au format un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, care a analizat, în ultimele două săptămâni, studiul de impact, realizat de BNR, privind taxa pe activele băncilor.

Citește și: Traian Băsescu, mesaj în miez de noapte: Nicolae Popa, 'să mă ierți' că am cerut să fii adus în țară

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începul acestui an. Această taxă variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial de peste 2%.

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR și doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituției: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR și președintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activității de stabilitate financiară), Leonardo Badea (președintele ASF) și Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreședinte al ASF).

Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.