Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac, afirmaţii grave: 'Există politicieni care vor să pună Moldova pe tava Rusiei'

facebook.com
tomac

Parlamentul European a amânat cu o lună discuțiile privind acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Parlamentul va aștepta expertiza Comisiei de la Veneția privind propunerea de schimbare a sistemului electoral, dar și reacția guvernului și Legislativului de la Chișinău la sugestiile Comisiei. Parlamentarul Eugen Tomac vorbeşte despre finanțarea europeană a Basarabiei, dar lansează şi acuzaţii grave, conform europalibera.org.

"Republica Moldova nu este în situaţia de a pune condiţii, atunci când i se oferă un sprijin. Iar acest argument că „dacă nu ne susţineţi pe noi, există riscul ca Republica Moldova să intre complet sub influenţa directă a Moscovei” nu înseamnă că trebuie să se închidă ochii faţă de tot ceea ce ţine de reformele necesare pe care actualul guvern şi le-a asumat că le va implementa în Republica Moldova. Doi, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova un suport consistent nu numai financiar, ci prin măsuri extrem de clare. Să nu uităm că acum câţiva ani de zile exista un regim de vize pentru Republica Moldova. Să nu uităm că acum câţiva ani de zile nici nu se putea discuta despre accesul pe piaţa europeană pentru mărfurile din Republica Moldova. Deci, s-au făcut câţiva paşi concreţi. Iar, din acest punct de vedere, cred că acest şantaj nu face decât rău Republicii Moldova şi nicidecum Bruxellesului. Pentru că Uniunea Europeană are interesele sale, are priorităţile sale, iar în clipa de faţă doar a dat dovadă de bunăvoinţă şi înţelegere în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. Faptul că există politicieni dispuşi oricând să sacrifice Republica Moldova şi să o pună pe tavă Kremlinului nu este un secret pentru nimeni. Dar aici ţine şi de ce îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova, pentru că ei se prezintă la vot.”, spune Tomac.

"Să nu uităm că PIB-ul Republicii Moldova este de aproape şapte miliarde de dolari, iar în urmă cu ceva timp din băncile din Republica Moldova a dispărut o sumă uriaşă, echivalentă unui miliard de dolari. Deci, toate aceste crize politice şi nu numai, care macină Republica Moldova au sădit o neîncredere profundă şi ea nu poate fi reparată decât prin măsuri concrete şi prin rezultate clare. Ori, când încercăm să ascundem anumite realităţi, invocând doar reuşite false sau parţiale, nu înseamnă că acest lucru poate fi uşor de acceptat de către cei de la Bruxelles. Se operează în termeni extrem de precişi şi clari, în această chestiune şi în alte aspecte ce ţin de mecanismele interne cu privire la combaterea corupţiei şi nu numai, sunt destul de clare şi aici se aşteaptă rezultate şi măsuri concrete. Deci, condiţiile pe care le-a pus Bruxellesul sunt pe deplin justificate: „Pentru că eu îţi dau bani pentru a te dezvolta, nu bani care după o anumită perioadă de timp dispar’.”, spune Tomac.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.