Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac publică documentul care face lumină în cazul tezaurului României aflat în Rusia

Facebook/ Eugen Tomac
Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac spune că reacția Ambasadorului Kuzmin privind chestiunea tezaurului României aflat în Rusia nu trebuie să ne mire întrucât poziția părții ruse pare neschimbată de mai bine de un secol.

De asemenea, Eugen Tomac mai precizează că tonul folosit de Kuzmin arată că la Moscova acest subiect deranjează tot mai mult.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a explicat, miercuri, că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia s-a deteriorat şi mai mult, în contextul războiului din Ucraina, până la stadiul în care dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat, arătându-se deranjat de atitudinea fostului ministru de externe Bogdan Aurescu, în prezent judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, despre care a spus că a pus vina pe Rusia „cu spume la gură” pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea.

Ambasadorul rus la București pune cruce Tezaurului

Aducând în discuţie problema tezaurului, ambasadorul a repetat că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia, povestind în acest sens ce i-a spus Brejnev lui Ceauşescu în anii 60.

Citește mai mult aici:

„În opinia mea, motivul este simplu. Kremlinul este deranjat profund că un document, pe care îl doreau ascuns pentru totdeauna de publicul român, nu mai este un secret bine păzit, ci o dovadă istorică clară care arată efectiv cum a ajuns tezaurul României la Moscova.

Iar acest document demonstrează, negru pe alb, cum rușii au premeditat evacuareaîntregului tezaur românesc.

content-image

Printr-un demers extraordinar al domnului Ilie Schipor, care a cercetat ani de zile în arhivele ruse tematica tezaurului, au fost descoperite documente care prezintă cu multă precizie cum a ajuns întregul tezaur al României în 1916 și 1917 în Rusia.

content-image

Toate documentele sunt publicate în volumul “Destinul tezaurului României. Argumentele din arhivele ruse”, volum ce a fost tradus recent în limba engleză, cu sprijinul Băncii Naționale a României”, a scris liderul PMP într-o postare pe Facebook.

Ambasadorul rus, iritat de subiectul tezaurului românesc

În acest document, descoperit în arhivele ruse, susține Tomac,  este prezentat demersul făcut de ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, către Mihail Vasilevici Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus, pe data de 28 octombrie 1916, prin care cerea să fie începute demersurile pentru a convinge autoritățile române să evacueze tezaurul BNR la Moscova.

„Aceasta este una dintre dovezile limpezi care demonstrează că întregul demers de a duce Tezaurul României la Moscova a fost o acțiune premeditată a guvernului rus. Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii știu acum adevărul - un adevăr pe care trebuie să-l afle toată lumea”, spune Tomac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.