Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac știe soluția pentru aderarea României la Schengen: Austria își schimbă abordarea în 24 de ore

eugen tomac

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, susține că în momentul Guvernul se va îndrepta împotriva Austriei la CJUE și va cere despăgubiri de 10 miliarde de euro, cât pierde țara noastră prin absența din Schengen, atunci perspectiva Austriei s-ar schimba „în 24 de ore”.

„Singura soluție serioasă și pentru care mă zbat acum în Parlamentul European, chiar azi am avut discuții importante pentru a convinge PE să vină alături de mine în procesul pe care l-am deschis la CJUE. E un demers fără precedent, extrem de important cu un volum de muncă uriaș pe care trebuia să-l facă Guvernul Ciucă și n-a avut nici curaj, nici determinare să facă și azi poate am fi avut altă soartă. (…)

Am atacat la CJUE un act emis de Consiul Uniunii Europene, un demers fără precedent. Știu și am convingerea că e singura cale sigură de a intra mai devreme în Spațiul Schengen.

În această lună e o soluție ca în Consiliul European de pe 25 președintele Iohannis să-i convingă pe șefii de stat și de guvern să existe o concluzie, o rezoluție cu privire la acest dosar, dar pentru asta trebuie să muncești enorm ca să-i convingi pe toți că merită introdusă această propunere pe ordinea de zi. Nu știu câtă voință sau disponibilitate are președintele Iohannis. Dacă la concluzii se subliniază clar că România și Bulgaria trebuie acceptate în Schengen deoarece îndeplinesc criteriile, la Consiliul JAI din septembrie se poate lua această decizie, dar mi-e greu să cred că am pregătit lucrurile pe această direcție”, a spus europarlamentarul PMP, la B1TV.

Austria își înmoaie abordarea în 24 de ore

Întrebat dacă există pârghii de a pune presiune pe Austria, așa încât să grăbim lucrurile, europarlamentarul a răspuns: „Guvernul să intervină în procesul pe care l-am deschis la CJUE și să ceară Austriei despăgubiri de miliarde. Vă garantez că Austria își înmoaie abordarea în 24 de ore”.

„E un refuz politicos de a-și onora angajamentele față de România și Bulgaia a Consiliului JAI. E inacceptabil cu atât mai mult dacă la această ședință n-a fost prezent și ministrul de Interne. Eu cred că acolo trebuia să fie chiar dacă sunt ultimele zile la minister și această rotativă a schimbat totul. Mi se pare sfidătoare această abordare a Consiliului JAI, nedreaptă, discriminatorie până la cer că nu discutăm doar despre îngrădirea libertării de circulație pentru români, ci și de pierderi financiare uriașe. Pierdem în fiecare an peste 10 miliarde de euro pentru că Austria, cu de la sine putere și printr-o conjunctură tacită profită de această situație și ne creează probleme foarte mari”, a declarat liderul PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.