Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EURO bate record după record! Criza politică și deficitul bugetar stau la baza deprecierii leului, apreciază consilierul de strategie al BNR

Inquam Photos / Octav Ganea
bani curs leu euro

În ultimele zile, leul s-a depreciat puternic în fața euro, moneda unică doborând record după record.  Banca Națională a României (BNR) a anuntat, vineri, un curs de referința de 4,8127 lei/euro, în creștere cu 0,12% fata de valoarea atinsă joi, fiind cel mai mare nivel anunțat vreodată de BNR.

Citește și: Decizie CRUCIALĂ a Curții Supreme: Divorțul NU se mai poate încheia la notar

Consilierul de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu, spune ca deprecierea leului este cauzata de mai multi factori, cel mai important fiind deficitul comercial. Apoi, moneda nationala mai este afectata si de inflatie, deficit, datorie externa, precum si de criza de pe scena politică.

"Acest curs leu-euro se misca in functie de mai multi idicatori, cel mai important este balanta comerciala. Cat timp avem un deficit comercial mare, cat timp importam mai mult decat exportam, este normal ca determinanta pentru leu este interventia importatorilor. Asta inseamna ca leul se depreciaza.

Inflatia, datoria publica, deficitul bugetar influenteaza si ele. La fel si piata publica, politica. Cat timp nu avem o siguranta, nu stim ce guvern vom avea si cand, este normal ca aceste lucruri sa afecteze", a declarat Adrian Vasilescu.

Citește și: Categoria de vârstă cea mai vulnerabilă în fața coronavirusului! Steriu-Cercel: 'Copiii par a fi în siguranță, cei peste 70 de ani plătesc prețul ridicat'

Însă consilierul de strategie al guvernatorului BNR a subliniat că leul nu s-a depreciat foarte mult față de euro, în comparatie cu monedele țărilor de lângă România.

"Vineri, pe parcursul zilei, leul s-a depreciat cu 0,60%, in medie. Sa ne uitam ce se intampla in acest patrulater - Romania, Ungaria, Cehia si Polonia. Monedele lor s-au depreciat intre 1 si 2%. Leul a avut cea mai mica depreciere. Aceasta depreciere este minima, nu putem vorbi despre maxim istoric, aceasta expresie este neadecvata", a completat Adrian Vasilescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.