Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euro coboara pentru prima dată în acest an sub pragul de 4,5 lei

curs valutar bnr

Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a României (BNR) a scazut luni cu 2,5 bani, la 4,4763 lei/euro, și a coborât astfel pentru prima data în acest an sub pragul de 4,5 lei/euro, peste care s-a menținut de la mijlocul lunii decembrie.

Referința BNR a urcat peste 4,5 lei/euro pe 10 decembrie, la 4,5025 lei/euro, iar ulterior a mai coborât sub acest nivel doar pe 18 decembrie, când banca centrala a anunțat un curs de 4,4994 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anunțat luni un curs în scadere cu 1,59 bani, la 4,0081 lei/dolar, în timp ce francul elvețian a coborât cu 1,49 bani, la 4,0434 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR în functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"La început de an, mișcarile au fost mult mai ample pe regiune. Noi nu ne-am dus prea mult în sus, din cauza BNR. Ne-am întors, întrucât piețele financiare (internaționale - n.r.) s-au mai calmat. Sub 4,5 lei/euro, mișcarea a accelerat", a declarat pentru Mediafax economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascalu.

Cursul va ramâne probabil în intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro, la fel ca în ultimii doi ani, potrivit acestuia.

"Pornind de la datele privind rezervele valutare ale BNR, noi am estimat ca banca centrala a vândut în jur de 500 milioane de euro în ultimele doua luni, iar aglomerarile de volume când euro/leu s-a aflat mai sus sugereaza ca mișcarea ascendenta a fost limitata. Astazi am putea vedea o mișcare catre 4,47 lei/euro, dupa ce leul s-a aflat lânga 4,48 lei/euro în tranzacțiile timpurii", au afirmat economiștii ING Bank într-o nota catre analiști și investitori, publicata în cursul dimineții.

În piața interbancara, euro a deschis aproape de 4,5 lei, însa cursul a coborât ulterior, în contextul în care la tranzacționare au intrat și bancile din piața locala, iar volumele au crescut. Schimburile au fost perfectate în prima parte a zilei între un maxim de 4,4955 lei/euro ?i un minim de 4,4744 lei/euro.

Cu aproximativ zece minute înainte de ora 13:00, când BNR publica referința, operațiunile din piața interbancara se perfectau la 4,4762 lei/euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.