Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EUROBAROMETRU: Doi din trei români susţin că sunt afectaţi de corupţie, însă doar unul din trei are încredere că sesizeze DNA

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

În România, 64% din respondenți susțin că viața de zi cu zi le este afectată de corupție, relevă datele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupția publicat de Comisia Europeană.

Conform sondajului apărut miercuri, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor (69 %), iar puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70 %), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53 %).

În ceea ce privește România, 64% din respondenți susțin că viața de zi cu zi le este afectată de corupție, comparativ cu 26% cât este media europeană.

De asemenea, 48% dintre români cred că în ultimii trei ani nivelul corupției din țară a crescut, iar 83% sunt de părere că acest fenomen este răspândit la nivel național.

78% dintre respondenții Eurobarometrului sunt de acord că există corupție în instituțiile locale, regionale și naționale din România, în timp ce 48% susțin că a da și a lua mită și abuzul de putere sunt răspândite cel mai mult în sistemul de sănătate.

Acesta este urmat cu 41% de partidele politice și de poliție și vamă.

Trei sferturi dintre români sunt de acord că legăturile prea strânse dintre afaceri și politică duc la corupție, iar 71% cred că în țara noastră unicul mod de a reuși în afaceri este să ai legături politice.

Tot 71% dintre respondenți sunt de părere că favoritismul și corupția limitează concurența în afaceri, iar 70% consideră că acest fenomen face parte din cultura afacerilor.

Întrebați în cine ar avea încredere dacă ar trebui să sesizeze un caz de corupție, 37% dintre români au răspuns că în poliție, iar doar 30% în agenția anticorupție specializată.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.