Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputaţi ai principalelor grupuri politice din Parlamentul European au pregătit o rezoluţie ce respinge taxonomia propusă de Comisie

European Parliament
UE PE parlamentul european

Eurodeputaţi din grupurile popular (PPE), socialist (S&D), ecologist (Verzii), liberal (Renew Europe) şi ai stângii şi-au manifestat miercuri opoziţia faţă de etichetarea ca sustenabile a investiţiilor ce privesc gazul natural şi energia nucleară, transmite agenţia EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă, membri ai acestor grupuri politice ai căror europarlamentari însumează trei sferturi din cele 705 mandate ale Parlamentului European (PE) s-au declarat încrezători că în final vor obţine suficient sprijin pentru a respinge în plen proiectul propus de Comisia Europeană, potrivit Agerpres.ro.

Ei au pregătit în acest scop o rezoluţie prin care cer respingerea acestui proiect şi care săptămâna viitoare va fi supusă la vot într-o comisie a PE, iar dacă va fi aprobată acolo va ajunge în iulie la vot în plenul legislativului european.

Dar în timp ce europarlamentarul Paul Tang din grupul S&D a asigurat că aproximativ 80% dintre eurodeputaţii socialişti resping propunerea Comisiei, europarlamentarul Cristophe Hansen din grupul PPE a atras atenţia că ''mai este mult de lucru'' pentru a convinge membrii acestuia să se opună propunerii, iar în interiorul grupului popular poziţiile diferă în funcţie de ţara pe care o reprezintă membrii săi.

Parlamentul European nu poate schimba conţinutul propunerii Comisiei, doar o poate respinge sau aproba integral cu majoritate de voturi. Propunerea poate fi respinsă şi dacă 20 din cele 27 de state membre votează împotrivă în Consiliul UE, prag puţin probabil să poată fi atins.

După aproape doi ani de dezbateri aprinse în interiorul UE între statele membre şi europarlamentarii pro sau contra planului conceput pentru atingerea obiectivelor europene de mediu şi combaterea încălzirii globale, Comisia Europeană a propus includerea gazului natural şi a energiei nucleare în ''taxonomia'' UE, adică în lista comunitară cu energii compatibile cu Pactul Verde european şi care vor putea beneficia de finanţare pentru investiţii.

Statele care au cerut includerea gazului natural în taxonomie au insistat că aceasta le va ajuta să renunţe la cărbune, care este mai poluant. Cât despre energia nucleară, deşi aceasta nu are emisii de CO2, ea produce în schimb deşeuri radioactive, argument invocat de statele care se opun includerii ei în taxonomie, printre care şi Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.