Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputaţi spanioli încearcă să blocheze o conferință de presă a secesionistului Carles Puigdemont, în incinta Parlamentului European

European Parliament
UE PE parlamentul european

Eurodeputaţi spanioli din principalele grupuri politice au cerut joi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, să împiedice organizarea unei conferinţe care ar urma să aibă loc în incinta instituţiei la Bruxelles şi la care urmează să participe luni fostul lider catalan Carles Puigdemont, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Eugen Teodorovici despre europarlamentare: 'Nu sunt interesat nici de postul de comisar și nici de nu mai știu ce în afara României'

Principalul autor al tentativei de secesiune a Cataloniei în 2017, Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea penală şi trăieşte în prezent în Belgia. El este marele absent în procesul în curs de desfăşurare împotriva separatiştilor.

Parlamentul European ''nu trebuie să primească pe cineva care se sustrage acţiunii justiţiei spaniole şi care a ignorat în repetate rânduri ordinele Curţii Constituţionale'', au cerut trei eurodeputaţi spanioli într-o scrisoare trimisă lui Antonio Tajani.

În această scrisoare, Iratxe Garcia Perez (socialist), Esteban González Pons (PPE, dreapta) şi Javier Narte (ALDE, liberali) apreciază că Tajani nu ar trebui să permită ca această conferinţă să aibă loc. Ei se referă la o conferinţă programată să aibă loc luni în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles, la invitaţia eurodeputaţilor belgian Ralph Packet (ECR, conservator) şi sloven Ivo Vajgl (ALDE) şi a cărei temă este procesul separatiştilor care are loc în Spania.

Carles Puigdemont şi succesorul său în fruntea guvernului regional Quim Torra urmează, în mod special, să ia cuvântul.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.