Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputaţii au cerut pe un ton imperativ suspendarea brevetelor grupurilor farmaceutice asupra vaccinurilor anti-COVID

Stella Kyriakides

Eurodeputaţii au lansat miercuri apeluri la solidaritate cu ţările sărace, au cerut pe un ton imperativ suspendarea brevetelor grupurilor farmaceutice asupra vaccinurilor anti-COVID pentru a creşte producţia în întreaga lume şi au insistat asupra necesităţii respectării angajamentelor privind donaţiile către mecanismul COVAX, în contextul în care în prezent există o diferenţă de peste 50 de procente între rata de vaccinare din UE şi cea din Africa.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind rolul UE în vaccinarea împotriva COVID-19 la nivel global, că UE a vaccinat peste 76% din populaţia adultă şi aproape 65% din întreaga populaţie.

Printre altele, ea a spus că 100 de milioane de doze Johnson&Johnson vor fi donate în următoarele săptămâni, dar a reamintit că Africa, de exemplu, importă 99% din vaccinuri şi că trebuie găsite soluţii pentru producerea acestora în ţările din întreaga lume, potrivit Agerpres.ro.

"Suntem confruntaţi cu cifre în creştere şi trebuie ca împreună să ne asumăm o poziţie fermă în faţa dezinformării, să susţinem ştiinţa şi să sporim încrederea în vaccinuri. Trebuie să lucrăm cu ţările partenere să ne asigurăm că vaccinurile furnizate ajung rapid şi sigur la cei care au nevoie de ele. UE militează puternic în favoarea unui tratat privind pandemiile. Sunt negocieri înaintea adunării OMS. E o oportunitate foarte bună, şaptezeci de membri susţin existenţa unui acord în acest sens", a spus Stella Kyriakides în cadrul dezbaterii.

Heléne Fritzon, din grupul S&D, le-a cerut colegilor săi eurodeputaţi să-şi imagineze că trăiesc într-o ţară săracă, în care numai 5% din populaţie este vaccinată, în timp ce Luis Garicano, din grupul Renew Europe, a atras încă o dată atenţia asupra unei situaţii care pare greu de înţeles: "Cetăţenii din întreaga lume cer vaccinuri, dar unii cetăţeni ai UE refuză vaccinarea".

Sara Matthieu, din grupul Verzilor, a afirmat de la tribuna PE că mecanismul COVAX eşuează lamentabil. "Vedem că surplusul de vaccinuri ori nu este furnizat, ori este furnizat prea târziu. Această inegalitate în ceea ce priveşte vaccinarea este un simptom al unei politici care eşuează", a spus ea.

Joanna Kopcinska, din grupul Europenii Conservatori şi Reformişti (ECR), a pledat pentru respectarea de către statele membre a angajamentelor privind susţinerea COVAX. "Polonia este un exemplu bun, pentru că noi împărţim vaccinurile cu alţii, 4 milioane de doze până acum. Numai solidaritatea ne va ajuta să ajungem la 70% vaccinare din populaţia adultă", a spus ea.

Mohammed Chahim, din grupul S&D, a spus în plenul PE că "nu câştigi bătălia trimiţând instrumente doar într-o parte a lumii".

"În Europa, mai bine de 65% din adulţi sunt vaccinaţi, în Africa proporţia este de 6%. Mă tem că alfabetul grecesc nu este suficient de mare pentru a denumi toate variantele care vor apărea dacă nu luăm măsuri", a afirmat el.

Silvia Modig, din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), a fost unul dintre numeroşii eurodeputaţi care au cerut suspendarea brevetelor asupra vaccinurilor.

"De fapt, nu există solidaritate. Discrepanţele sunt enorme între bogaţi şi săraci. Trebuie suspendate brevetele cât mai repede pentru că numai aşa putem salva milioane de vieţi omeneşti. Acesta trebuie să fie spiritul care ne ghidează: sănătatea înainte de toate, înainte de interesele industriei farmaceutice", a spus ea în plenul PE.

Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi a spus că pandemia a arătat că UE este capabilă de o mobilizare eficientă, atât prin faptul că a pus vaccinuri la dispoziţia cetăţenilor, cât şi prin faptul că a exportat vaccinuri în toată lumea.

"Dar mai putem face ceva în afară de COVAX, donaţii, putem lupta împotriva dezinformării. Este extrem de periculoasă, putând duce la pierderea de vieţi omeneşti", a spus Buşoi, care este preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie a PE (ITRE).

Eurodeputatul Cristian Terheş din grupul ECR a declarat de la tribuna PE că "întrebarea acestei dezbateri ar trebui să fie cum să luptăm împotriva COVID-19, nu cum să vaccinăm lumea. Nu este obligaţia Parlamentului European să vaccineze lumea".

El a subliniat că paşaportul COVID, despre care Comisia Europeană susţinea că va facilita libera circulaţie, este folosit acum pentru discriminarea cetăţenilor UE.

"Întreb Comisia direct, cine este responsabil dacă veţi suferi efecte secundare şi când vor fi publicate aceste contracte cu grupurile farmaceutice?", a mai spus Terheş.

Eurodeputatul USR PLUS Nicu Ştefănuţă a subliniat că pandemia este o criză globală, "din care nu putem ieşi singuri numai noi".

"Situaţia este foarte gravă, haideţi să batem pandemia împreună. Trebuie curaj, pentru că altă soluţie nu avem. Aşa să ne ajute Dumnezeu", a mai spus Ştefănuţă în plenul PE reunit la Strasbourg.

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a subliniat şi el că UE a avut un rol important în combaterea pandemiei şi că a contribuit cel mai mult la mecanismul COVAX, dar a venit şi cu o idee inedită.

"Consider necesar ca grupurile farmaceutice care produc vaccinul să facă o campanie în fiecare stat membru, să răspundă întrebărilor scepticilor, astfel încât să crească încrederea în vaccin", a pledat Falcă.

Logar Anze, ministrul de externe sloven, care a reprezentat Consiliul UE, a atras şi el atenţia asupra decalajului de vaccinare. "La nivel global, mai puţin de 2% din dozele de vaccinuri au fost folosite în ţările slab dezvoltate. Este o nedreptate, nu vom putea să urmăm principiul Europa înainte, restul lumii după aia", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.