Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatul Doru Frunzulică (PSD) acuză de gravă discriminare conducerea Parlamentului European și dezvăluie care sunt realele mize ale dezbaterii de miercuri

stiripesurse.ro
Frunzulica Doru

La o întrebare a unei jurnaliste belgiene privind dezbaterea ce va avea loc miercuri, 3 octombrie, în plenul Parlamentului European privind situația statului de drept în România, deputatul român a răspuns următoarele (în traducere):

- această dezbatere a fost inclusă în programul Parlamentului European la insistențele grupului PPE (Grupul Partidului Popular European), într-un mod artificial, pentru a echilibra politic rezoluția Parlamentului European pe Ungaria, din septembrie, prin care s-a votat în favoarea activării unor sancțiuni asupra acestei țări, condusă de o alianță de dreapta (Fidesz-PPCD).

- campania electorală pentru viitoarele alegeri europene din mai 2019 a început în forță, iar popularii și conservatorii din Parlamentul European și-au ales ca țintă România, ce este guvernată de social-democrați, în alianță cu ALDE. După ce au votat împotriva Ungariei condusă de guvernul domnului Orban, partidul său Fidesz fiind membru al PPE, popularii și aliații acestora fac tot posibilul pentru a scădea posibilul scor electoral al social democraților europeni - iar PSD este unul dintre cele mai puternice partide social-democrate din Europa.

- inițial se hotărâse ca dezbaterea pe România să nu fie și cu rezoluție, dar săptămâna trecută se pare că grupul PPE și liderul acestuia ( Manfred Weber, creștin-social, Germania) au primit instrucțiuni clare pentru a ataca PSD și guvernarea din România. Domnul Weber dorește să fie viitorul președinte al Comisiei Europene (susținut public de doamna Merkel).

- luni seara, 1 octombrie, în comisia LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) a Parlamentului European, cu participarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, în luările de cuvânt ale unor deputați PPE, ECR, Verzi, etc, s-au prezentat diverse situații din România, multe neconforme cu realitatea, privind independența justiției, a protestelor din 10 august și a referendumului ce va avea loc în România, în 6-7 octombrie a.c. Au fost intervenții pro și contra României, dar este evident pentru orice observator avizat faptul că se urmărește un scop politic și anume slăbirea social-democraților români și a guvernului condus de aceștia. Este un scenariu politic de lovire în Guvernul României și crearea pe plan internațional a unei imagini de instabilitate în România, a unei situații confuze, ceea ce folosește forțelor de dreapta europene.

- de ce după Polonia și Ungaria urmează acum dezbateri și o viitoare rezoluție pe România, cu un vot în sesiunea Parlamentului European din noiembrie ? Pentru că popularii nu doresc ca votul să aibă loc în sesiunea viitoare a Parlamentului European, din octombrie, când este invitat în plen domnul Klaus Iohannis, președintele României, aliatul acestora. Din păcate, trebuie remarcat faptul că România nu are și nu a avut un Președinte care să acționeze ca un arbitru, ca un moderator, ca un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientarea lor politică. De ce dezbateri privind situația numai din țări din Europa Centrală și de Est ? Se urmărește crearea unei noi fracturi între Vestul și Estul Europei ? Cui folosește acest lucru ? Numai dușmanilor Uniunii Europene, numai celor ce vor să distrugă această organizație de succes. Este clar o discriminare a noilor membri ai UE, discriminare pe care o simt și cetățenii români prin neincluderea României în spațiul Schengen după aproape 12 ani de la aderarea la UE.

- Este în avantajul viitorului UE o Europă cu mai multe viteze, promovată atât de asiduu de președintele Macron și alți lideri europeni ? Categoric nu, acesta este răspunsul...pentru că discrepanțele dintre vestul și estul european se vor mări, nivelul de dezvoltare al statelor din Centrul și Estul European nu se va apropia de al acelora dezvoltate, nivelul de trai al cetățenilor europeni din est nu se va compara cu al acelora din vechile state membre ale UE, și asta reprezintă clar o discriminare profundă, care se va perpetua. Și sunt mesaje negative în acest sens de la Comisia Europeană, privind viitorul buget al UE, unde sunt operate scăderi ale fondurilor pentru coeziune și pentru politica agricolă comună.

Popularii europeni ar trebui să fie atenți la ceea ce se întâmplă în țările lor, unde partide naționaliste, xenofobe, eurofobe și populiste înregistrează creșteri masive la vot și în sondajele de opinie. Realii democrați europeni ar trebui să își unească forțele pentru a bara creșterea numărului de viitori deputați europeni eurofobi, ce pot submina viitorul UE din interior.

- Revenind la dezbaterea de miercuri dimineață privind situația statului de drept în România, trebuie spus răspicat că organizarea acesteia reprezintă o discriminare crasă a României, ținând cont de faptul că, în ciuda protestelor europarlamentarilor PSD și ALDE, Prim-Ministrului român i-au fost alocate doar 5 minute pentru intervenție, fără posibilitatea de a răspunde ulterior întrebărilor și problemelor ridicate, după intervențiile liderilor de grup. Iar altor eurodeputați ce vor să intervină nu li s-a acordat acest drept (nu este clar dacă Președintele Parlamentului European va desfășura procedura „catch the eye” prin care cinci eurodeputați ar putea avea o intervenție în plen, de un minut, pe acest subiect).

În ciuda tuturor acestor „manevre” politice și scenarii incorecte, la nivelul Parlamentului European și în alte instituții ale UE, eu vreau să îi asigur pe cetățenii români că eurodeputații PSD își fac datoria față de interesele și proiectele României, și nu procedează ca cei de dreapta (PNL și eurodeputații conservatori) ce folosesc orice prilej pentru a-și denigra țara. Și că PSD, care susține o Uniune Europeană mai integrată, mai puternică, va câștiga alegerile europarlamentare de anul viitor, iar candidatul acestui partid va fi viitorul președinte al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.