Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euroins încearcă să revină pe piață - Românii și-ar putea plăti singuri daunele RCA

Inquam Photos / Octav Ganea
euroins

După ce a intrat în insolvență și a lăsat o mulțime de asigurați în aer, Euroins vrea să revină pe piața asigurărilor din România. Compania vrea să funcționeze aici, însă nu sub supravegherea ASF, ci sub cea a autorităților din Bulgaria.

Celebra propunere despre care Euroins a vorbit insistent în ultima perioadă constă, de fapt, în câteva pagini trimise mai multor autorități ale Statului român prin care bulgarii spun că vor relua vânzarea de asigurări în România, de data aceasta nu printr-o firmă înregistrată la noi în țară și supravegheată de ASF ci printr-o entitate din Bulgaria supravegheată de autoritățile de acolo, informează Income.

Bulgarii care controlează Euroins vor „să scutească” românii de la plata a sute de milioane de euro chiar cu banii românilor, folosind o firmă înregistrată și controlată din Bulgaria. Poate suna paradoxal, însă este nu doar o mișcare în pur “stil Euroins”, ci și un fapt confirmat de documente consultate și de noi. Concret, celebra propunere despre care Euroins a vorbit insistent în ultima perioadă constă, de fapt, în câteva pagini trimise mai multor autorități ale Statului român prin care bulgarii spun că vor relua vânzarea de asigurări în România, de data aceasta nu printr-o firmă înregistrată la noi în țară și supravegheată de ASF ci printr-o entitate din Bulgaria supravegheată de autoritățile de acolo, care s-au remarcat cu mai multe ocazii prin “flexibilitatea” cu care tratează eventualele probleme pe care le întâmpină companiile bulgărești din domeniul financiar.

Mai mult decât atât, lucru pe care Euroins a omis să îl spună în repetatele comunicate de presă prin care anunța “soluția salvatoare”, banii pentru plata daunelor nu ar veni de la grup sau dintr-un contract de reasigurare, așa cum au lăsat de înțeles, ci din viitoarele încasări ale noii societăți. Altfel spus, salvează situația, creată tot de ei prin aducerea Euroins în stare de faliment, cu banii românilor. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de peste 400 de milioane de euro la Euroins, acesta fiind principalul motiv pentru care i-a și ridicat autorizația de funcționare. Simplu spus, plata unor obligații de peste 400 de milioane de euro (mai ales daune) nu a putut fi garantată de Euroins, așa cum prevede legislația în vigoare. Foarte important, EIOPA, ar fi identificat un deficit de SCR și mai mare, adică circa 500 de milioane de euro, potrivit unor surse din domeniu.

Propunerea este cu atât mai greu de acceptat de orice instituție serioasă în condițiile în care una dintre condițiile puse de bulgari, culmea pentru a relua vânzările în România, adică pentru a începe iar să colecteze banii șoferilor români (să nu uităm nici că Euroins România a fost de departe cel mai mare furnizor de lichidități al grupului Eurohold, cu afaceri în mai multe domenii), este aceea de a li se preda portofoliul încă existent al Euroins România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.