Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa de Est e în pragul unui război: Kievul este pregătit să deschidă focul dacă migranții intră în Ucraina din Belarus

Agerpres.ro
Ucraina militari trupe ruse

Ucraina îi ameninţă vineri pe migranţii care ar încerca să-i treverseze frontiera din Belarus, pentru a se duce apoi în Uniunea Europeană (UE), că-i va respinge prin toate mijloacele posibile - inclusiv cu arme de foc, relatează AFP, arată News.ro.

”Dacă viaţa şi sănătatea grănicelor sunt ameninţate, vom folosi toate mijloacele de protecţie pe care le avem la dispoziţie prin lege, inclusiv armele de foc”, a ameninţat, într-un discurs susţinut în Parlament, ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski.

Mii de migranţi încearcă de luni de zile să intre în Uniunea Europeană din Belarus.

Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni, iar o grupare de mii de persoane s-a format la frontera dintre Belarus şi Polonia, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de către Moscova, şi Bruxelles.

Autorităţle din Ucraina, o ţară care se învecnează cu Belarusul şi cu mai multe state membre UE, inclusiv România, se tem că migranţi blocaţi la frontiera Poloniei şi a ţărilor baltice Letonia şi Lituania ar putea încerca să ajungă în UE prin Ucraina.

Europenii acuză regimul preşedintelui lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi - majoritatea originari din Orientul Mijlociu - prin emiterea unor vize, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale care i-au fost impuse după reprimarea opoziţiei în urma alegerilor prezidenţiale belaruse contestate în 2020.

Unele dintre aceste ţări - inclusiv Polonia şi Ucraina - acuză Rusia, principala aliată a Belarusului, de faptul că a tras sforile acestei crize.

Vezi și: Situația degenerează la granița cu Belarus: Marea Britanie și Estonia trimit trupe în Polonia

”Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă în mod intenţionat trimiterea unui număr mare de migranţi ilegali către teritoriul nostru, prin Belarus”, a acuzat ministrul ucrainean de Interne în acest discurs, transmis în direct la televiziune.

”Ne pregătim de această situaţie”, a anunţat el şi a subliniat că, în prezent, situaţia la frontiera dintre Ucraina şi Belarus este ”sub control şi stabilă”.

Kievul anunţa săptămâna trecută că intenţionează să desfăşoare mii de grăniceri şi poliţişti la frontiera cu Belarusul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.