Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa e în PERICOL: Statul Islamic pregătește noi ATENTATE, anunță comisarul european pentru securitate

jihad jihadisti islam islamisti

Retragerea trupelor grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria este însoţită de transferuri de bani care ar putea servi la atacuri în Europa, a avertizat joi comisarul european pentru chestiuni de securitate, Julian King, adăugând că este vorba de un 'risc real', potrivit AFP.

"În timp ce noi înregistrăm succese împotriva DAECH (acronimul în arabă al Statului Islamic) în Irak şi Siria, ei transferă fonduri în afara" acestor ţări, a declarat Julian King în faţa Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European.

Citește și: Facebook aruncă bomba! Ce amestec a avut Rusia în campania prezintențială din Statele Unite

"Există un risc real de un nou aflux de finanţare pentru terorism. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi să lucrăm împreună pentru a vedea ce putem face", a mai spus comisarul european, scrie agerpres.ro.

În cadrul strategiei sale, care vizează în special Europa, unde 'ritmul atacurilor s-a accelerat', Statul Islamic continuă să trimită fonduri în străinătate, deseori sume mici dificil de detectat, releva luna trecută un raport al ONU.

Citește și: Tudose cere ajutorul Băncii Mondiale! Ce autostradă de mare anvergură vrea să proiecteze

Situaţia financiară a SI "continuă să se deterioreze", sublinia de asemenea raportul, dezvăluind că sursele de finanţare (petrol, taxe de la populaţiile locale) se reduc în ritmul retragerilor şi pierderilor de teren.

Însă experţii spun totuşi în unanimitate că preconizata înfrângere militară a grupării jihadiste în Irak şi Siria nu o va face să dispară.

Citește și: Veste proastă pentru șoferi! Cu cât se vor scumpi carburanții chiar înainte de a introduce faimoasa acciză și din ce cauză

Statul Islamic s-ar putea reconstitui într-un viitor apropiat, "continuând în acelaşi timp să anime în lume reţele de simpatizanţi şi militanţi stimulaţi de violenţa extremă a acestei lupte", a spus recent cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.