Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa este în complicații energetice - Ce înseamnă decizia americană privind GNL?

http://caspianbarrel.org
gaze europa

Piața energiei din Europa evoluează într-o ecuație dificilă cu multe variabile, în special în ceea ce privește opțiunile de gaze naturale. Și în timp ce în mai puțin de doi ani a reușit să-și elimine aproape dependența de gazele naturale rusești, o nouă serie de provocări apare, scrie energypress.gr.

De fapt, dependența de GNL american, care era considerat mana din cer, riscă să se transforme într-un bumerang.

Vineri, Casa Albă și-a anunțat decizia de a înceta aprobarea noilor licențe de export de gaz natural lichefiat sau GNL, pe fondul reacțiilor alegătorilor ecologici.

Această „înghețare”, care nu va afecta fabricile aflate deja în construcție sau aflate în funcțiune, amenință să întârzie sau chiar să deraieze unele dintre proiectele masive care se așteaptă să intre pe piață spre sfârșitul deceniului și ulterior.

„US LNG rămâne piatra de temelie a strategiei de diversificare a aprovizionării a Europei”, a declarat Leslie Palti-Guzman, șeful departamentului de cercetare și informații de piață la SynMax, pentru Bloomberg.

Decizia Biden transmite un mesaj real „în ceea ce privește solidaritatea și fiabilitatea aprovizionării pe termen mediu și lung. Acest lucru este deosebit de important într-un moment în care livrările din Rusia și alți expeditori sunt imprevizibile.

Într-un timp foarte scurt, SUA au preluat o parte semnificativă din aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, eclipsând orice livrări rămase din Rusia.

Livrările în plină expansiune ale Americii reprezintă în prezent aproximativ jumătate din importurile de GNL din regiune, o pondere care este de așteptat să crească în continuare.

Și în ciuda faptului că SUA este un aliat important al G-7 cu influență economică și stabilitate politică relativă, jucătorii de pe piață subliniază că dependența excesivă chiar și de o națiune prietenoasă implică riscuri.

Decizia Europei de a schimba gazul rusesc cu GNL din SUA în loc de o trecere mai dură la sursele regenerabile înseamnă că securitatea sa energetică rămâne dependentă de factori care nu sunt controlați, cum ar fi sezonul uraganelor din Atlantic sau comportamentul politic din Washington, DC.

„Dependența Europei de GNL din SUA va continua să crească dacă nu reapar mai mult gaz rusesc și Qatar nu decide să nu se angajeze într-un război al prețurilor pentru cota de piață”, a declarat Ira Joseph, cercetător senior la Centrul de Politică Energetică Globală de la Universitatea Columbia. „Riscul este o schimbare majoră în politica SUA în viitor”.

Sistem energetic vulnerabil si expus

Pe scurt, prin schimbarea furnizorilor de combustibili fosili, Europa a schimbat un potențial dezavantaj cu altul, lăsând sistemul său energetic vulnerabil și expus.

Dependența redusă a Europei de gazele naturale din Rusia a început chiar înainte de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022. Relația dintre puterile mondiale a devenit tensionată în 2014, când Rusia a anexat regiunea Crimeea. Tensiunile au crescut și mai mult în anul următor, deoarece gigantul gazelor de stat Gazprom PJSC a fost acuzat de abuzul de putere de piață de către organul de supraveghere al concurenței din bloc.

Cu luni înainte de cea mai recentă incursiune în Ucraina, Rusia a oprit livrările de conducte și a încetat să ofere volume spot către Europa, mișcări tactice despre care unii au spus că au fost menite să umfle prețurile și să grăbească aprobarea gazoductului controversat - și acum piratat - Nord Stream 2. La două săptămâni după ce forțele rusesti au intrat în Ucraina în februarie 2022, UE a prezentat un plan definitiv de înlocuire a fluxurilor de la cel mai mare furnizor al său.

Alegerea

US LNG a fost alegerea clară pentru a umple golul.

O relativă proximitate geografică a însemnat economii pentru comercianții care trimiteau mărfuri americane în Europa și nu în Asia. Importurile de GNL din UE au crescut cu 60% în 2022, GNL abundent de la aliatul politic de lungă durată al Europei fiind de departe cel mai mare contributor.

„Am călătorit în jurul lumii, în special în Europa, iar mesajul pe care îl aud mereu este: „Bravo producătorilor americani de GNL””, a declarat secretarul de stat adjunct pentru

energie, Jeffrey Pyatt, în octombrie, la Forumul nord-american al gazelor naturale la Washington.

Această estimare ar putea să scadă odată cu ultima mișcare a președintelui Joe Biden. După invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul său s-a angajat în fața UE să examineze rapid cererile pentru orice noi oportunități de export, a declarat vineri Fred Hutchison, președintele și CEO al Aliaților LNG. „Anunțul de astăzi este în contradicție cu acest angajament”.

Este prea devreme să știm dacă revizuirea SUA va forța companiile să-și retragă definitiv planurile. Dacă va fi reales, Biden ar putea foarte bine să permită ca procesul să continue odată ce va reveni în siguranță în funcție pentru încă patru ani.

„Aceasta ar putea fi o pauză în scopuri politice, pentru a liniști baza Biden înaintea alegerilor generale. Sau ar putea fi o reținere mai lungă a licenței care limitează șansele ca aceste terminale să fie aprobate pe termen lung”, a declarat David Seduski, analistul de gaze naturale Energy Aspects. Dacă un republican precum Donald Trump câștigă președinția, înghețarea reglementărilor va fi „cu siguranță ridicată” la începutul lui 2025, a spus el.

In Europa

Cu toate acestea, Comisia Europeană nu este îngrijorată de dependența tot mai mare de GNL din SUA, deoarece nu există aceleași niveluri de riscuri politice ca Rusia, a declarat un înalt oficial al UE pentru Bloomberg.

Dar alții văd potențiale provocări în viitor. Dependența crescândă de gazul american reprezintă un „risc de concentrare” pentru industrie, a declarat Jonty Shepard, vicepreședinte pentru tranzacționarea globală a GNL și originea la BP Plc, la o conferință de industrie la sfârșitul anului 2023, la Atena. „Industria în ansamblu va trebui să învețe cum să se ocupe de aceasta în viitor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.