Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa lucrează la 'planul B' în caz că Vladimir Putin întrerupe livrările de gaze

Europa elaborează planuri de rezervă pentru situaţia în care ar exista o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Financial Times.

Planurile care sunt elaborate de Executivul comunitar ar include măsuri de raţionalizare a livrărilor de gaze către sectorul industrial, în timp ce gospodăriile ar fi exceptate, susţin mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Grupul rus Gazprom a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria şi Finlanda, după ce aceste ţări au refuzat să respecte un decret al Kremlinului conform cărora cumpărătorii de gaze ruseşti trebuie să plătească în ruble, în loc de euro sau dolari.

"Ne confruntăm cu o situaţie în care oricare stat membru ar putea fi următorul căruia să îi fie întrerupte livrările. Până acum am putut să răspundem la îngrijorările privind securitatea aprovizionării celor trei state membre, în principal cu ajutorul şi solidaritatea statelor vecine", a spus Kadri Simson.

"În acest an, dacă va fi o întrerupere completă, pregătim planuri de rezervă", a precizat comisarul european.

Sectorul industrial este responsabil pentru 27% din consumul de gaze naturale al UE, cei mai mari consumatori fiind companiile din sectorul chimiei, ceramicii, alimentelor şi producţiei de sticlă. Comisia Europeană a spus că va proteja lanţurile vitale de aprovizionare pentru produsele alimentare precum şi produsele destinate sănătăţii şi siguranţei.

Kadri Simson a insistat că este posibil ca în acest an să fie înlocuite două treimi din gazele ruseşti, aşa cum a promis anterior Comisia Europeană. Potrivit lui Kadri Simson, statele membre îşi extind rapid capacităţile de a gestiona gaze lichefiate care ajung pe mare prin intermediul tancurilor şi ulterior sunt reconvertite în gaze care sunt livrate mai departe prin intermediul conductelor.

Renunţarea la gazele naturale ruseşti este o sarcină uriaşă pentru Uniunea Europeană, care înaintea războiului din Ucraina importa 40% din necesarul său de gaze din Rusia. Acum, cota gazelor ruseşti a scăzut până la 26% iar Simson susţine că Europa este pe cale să o reducă până la 13% la finele anului. La acea dată, statele membre îşi vor deschide sau îşi vor fi extins capacităţile terminalelor de gaze lichefiate până la 19 miliarde metri cubi pe an. Comparativ, anul trecut Rusia a furnizat UE o cantitate de 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Kadri Simson a dezvăluit că Bruxellesul se aşteaptă la creşterea livrărilor de gaze din SUA şi Norvegia dar discută şi cu noi furnizori. "Lucrăm cu Egiptul şi Israelul şi sperăm că până la vară vom avea acorduri bilaterale cu ele. Intenţionăm să ne reînnoim dialogul energetic cu Algeria", a precizat Simson.

Comisarul european a recunoscut că ţările din Europa Centrală fără ieşire la mare, cum este Ungaria, şi care se bazează pe ţiţeiul rusesc livrat prin conductă se confruntă cu cele mai mari provocări dar a insistat că UE trebuie să menţină unitatea când vine vorba de sancţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.