Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă

tuse

Ţările europene au raportat o înmulţire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite miercuri Reuters, conform Agerpres.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În cadrul epidemiei au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat agenţia.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa.

Această problemă de sănătate poate fi foarte periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice.

Sugarii au risc crescut

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare.  Agenţia a remarcat că o mare parte din populaţie a ratat creşterea naturală a imunităţii împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta pe durata pandemiei. Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

"Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente", a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, în condiţiile în care imunitatea poate să scadă.

Bacteria care provoacă tusea convulsivă ''poate pândi în tăcere''

Bacteria care cauzează tuse convulsivă poate rămâne ascunsă în nasul sau gâtul persoanelor sănătoase şi se poate răspândi ''în tăcere'', conform unui studiu efectuat o echipă de cercetători britanici, citat de Press Association.

Capacitatea bacteriei de a sta ascunsă face ca persoanele purtătoare să transmită fără să ştie infecţia altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afecţiuni, potrivit medicilor de la University Hospital Southampton (UHS).

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub denumirea pertussis, este o infecţie bacteriană deosebit de contagioasă ce se răspândeşte prin particule eliminate prin tuse şi strănut de o persoană infectată.

Boala provoacă episoade de tuse repetată, ce pot dura două, trei sau mai multe luni.

În fiecare an, circa 16 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de tuse convulsivă, în special în ţările în curs de dezvoltare. În rândul copiilor, boala cauzează anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.