Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa trebuie să-şi înveţe lecţiile din criza noului coronavirus (Josep Borrell)

Europa trebuie să-şi înveţe lecţiile din criza noului coronavirus, asigurându-şi "autonomia strategică" în sectoare-cheie precum producţia de medicamente, ceea ce ar implica formarea de stocuri şi respectiv relocarea producţiei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP potrivit Agerpres.

"Nu este normal ca Europa să nu producă niciun gram de paracetamol şi ca China să concentreze 80% din producţia mondială de antibiotice", a declarat Borrell în cadrul unei discuţii cu mai multe cotidiene europene, printre care şi ziarul austriac Die Presse.

"Până acum se credea că puţin importă unde sunt fabricate produsele, că o piaţă mondială ar aproviziona pe toată lumea, în orice moment şi oriunde", a explicat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, adăugând că "în această perioadă de criză acest lucru s-a dovedit a fi fals".

Criza sanitară legată de apariţia noului coronavirus în Europa a făcut să explodeze cererea de anumite medicamente şi a provocat perturbări în lanţurile de aprovizionare.

În prezent, 80% dintre substanţele active utilizate pentru medicamente în UE provin din ţări terţe, India şi China concentrând ele singure 60% dintre situri, potrivit unui raport al Senatului francez consacrat acestei chestiuni în 2018.

"Nu spun că toată lumea ar trebui să producă totul în ţară (...) dar lanţul de aprovizionare ar trebui să fie mai scurt şi de ce să nu avem centre de producţie în apropiere?", a întrebat Borrell.

"De ce să nu producem în Africa, consumatoare tot mai mare de medicamente, o parte din propriile noastre nevoi?", a mai sugerat el.

Pandemia a arătat şi necesitatea unor stocuri strategice de echipamente medicale, la fel cum există în prezent stocuri strategice de petrol, potrivit diplomatului.

Pentru a ajunge la această "autonomie strategică", "există numeroase moduri de a influenţa deciziile marilor companii", a dat asigurări şeful diplomaţiei UE, subliniind că actuala criză este chiar "momentul în care statele au puternic efect de pârghie asupra industriilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.