Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: 'Gata, scăpăm DEFINITIV de Schweighofer!'

padure lemne defrisari

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) afirmă joi, într-o postare pe Facebook, că Parlamentul European a votat o Directivă care obligă marile companii să respecte drepturile omului și mediul înconjurător.

  • „Gata, scăpăm DEFINITIV de Schweighofer! (...) Pe scurt, nenorociri precum cele făcute de corporația austriacă în pădurile din România NU vor mai fi posibile”, afirmă europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor consolidează protecția mediului și a drepturilor omului în statele membre UE și în afara lor, iar companiile vor fi obligate să ia măsuri să se asigure că activitatea lor nu aduce prejudicii drepturilor omului și nici mediului înconjurător.

Aproape 13.000 de companii vizate

„Nu este vorba doar de sediile companiilor-mamă, ci și de punctele de producție, de sucursale și de filiale. Mai mult, este vorba și despre relațiile de afaceri directe și indirecte: băncile, de exemplu, vor avea obligația să verifice companiile cu care lucrează. Dacă au probleme cu exploatarea prin muncă sau sunt asociate cu tăieri ilegale de pădure, de exemplu, băncile vor avea probleme când le acceptă banii. Directiva stabilește și că statele membre trebuie să se asigure că victimele primesc despăgubiri pentru daunele cauzate de nerespectarea obligațiilor de către companii. Iar răspunderea este inclusiv individuală, a directorilor, nu doar instituțională, a companiilor”, precizează Vlad Gheorghe.

Sunt vizate de noua legislație europeană:

  • cca 9.400 de companii cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă de 150 de milioane EUR la nivel mondial;
  • cca 3400 de întreprinderi din sectoare cu impact ridicat (de la textile la agricultură și minerit) care au peste 250 de angajați și o cifră de afaceri netă de 40 de milioane EUR la nivel mondial. Atenție, pentru aceste companii, normele se vor aplica abia cu doi ani mai târziu decât pentru întreprinderile din cealaltă categorie.

Mai durează doi ani

„Fiecare țară va desemna o autoritate care să supravegheze și să impună sancțiuni - inclusiv amenzi companiilor care nu se supun Directivei. La nivel european, Comisia va înființa o rețeaa acestora pentru o abordare coordonată - traducere: nu poate face fiecare de capul lui ca să rămână doar pe hârtie prevederile astea, noroc cu Uniunea Europeană. Prevederile Directivei vor fi OBLIGATORII odată implementate în legislația fiecărei țări europene, inclusiv România - deci nimeni nu o mai poate da la întors.

Vor fi obligatorii, de asemenea, pentru cca 4000 de companii care nu sunt din Uniunea Europeană, dar fac afaceri aici. Din păcate, va mai dura cel puțin încă doi ani până ce toate țările UE vor transpune Directiva și prevederile vor fi respectate”, a conchis europarlamentarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.