Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar PSD: Guvernul instaurează dictatura bugetară! Impun controlul absolut

stiripesurse.ro
Victor Negrescu

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, susține că actualul Guvern refuză orice formă de dialog și au impus ”dictatura bugetară”, în ciuda faptului că opoziția a venit cu amendament la Legea Bugetului.

Citește și: SONDAJ CURS - PNL îşi începe scăderea, PSD stagnează USR-PLUS şi AUR îşi conservă poziţiile

”Guvernul instaurează < dictatura bugetară > și impune controlul absolut asupra bugetului țării, contrar prevederilor constituționale și cutumelor democratice prin care Parlamentul participă direct la construcția bugetară. Este pentru prima dată când niciun amendament la buget nu trece în Parlament. Peste 3500 de amendamente la buget, multe cu surse de finanțare clare, au fost respinse.

10 motive pentru care bugetul propus de actualul Guvern este un buget al austerității:

- nu are o viziune. Este un buget fără obiective, ținte și stimulente reale pentru economie și populație.

- prevede o scădere de 11% a bugetului sănătății în mijlocul pandemiei și campaniei de vaccinare.

- este cel mai mic procentaj din PIB alocat educației din Uniunea Europeană și o scădere față de anul trecut cel puțin în termeni de referință.

- nu asigură suficiente sume pentru pre-finanțarea sau co-finanțarea proiectelor europene, din planul de redresare sau fondul pentru o tranziție justă.

- un buget aproape inexistent pentru cercetare, cel mai mic din UE, iar sumele alocate pentru digitalizare sunt infime comparativ cu nevoile.

- nu respectă legile în vigoare privind creșterea alocațiilor sau a pensiilor considerate un factor central de stimulare a economiei.

- conține o anexă politică prin care se alocă discreționar sume de bani către anumite localități și județe conduse de cei din partidele de guvernământ.

- un deficit bugetar uriaș, un deficit comercial semnificativ și împrumuturi colosale luate fără să fie explicate modurile în care sumele sunt folosite.

- bugetul pentru agricultură și industria agroalimentară nu acoperă cheltuielile.

- nu există niciun stimulent economic sau mecanism de protecție pentru relansarea economică și protecția IMM-urilor.

Sunt membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și pot să vă spun că în ciuda pozițiilor diferite ale grupurile politice sau instituțiile europene, niciodată nu s-a oprit dialogul. Nimeni nu are monopolul absolut asupra nevoilor populației și orice idee bună este luată în calcul, indiferent de la cine vine. În prezent, lucrez în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D la bugetul european pe anul 2022 și deja vă pot spune că mai multe amendamente importante pe care le-am semnat vor trece în negocierile purtate.”, scrie Victor Negrescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.