Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar PSD, ieșire FURTUNOASĂ înainte de reuniunea din Parlamentul European: 'Este scandalos ce se întâmplă în Comisia LIBE'

Parlamentul European

Eurodeputatul PSD, Claudia Țapardel, a afirmat că este "scandalos" faptul că, în ședința de luni a Comisiei LIBE din Parlamentul European, nu se mai dezbat protocoalele secrete și efectele lor asupra justiției și că tema principală este statul de drept în România.

"În calitate de europarlamentar al României, îmi exprim nemulțumirea față de presiunea uriașă care se face asupra țării noastre, prin cele două dezbateri legate de România într-o singură săptămână. Este o situație fără precedent care, din păcate, nu face decât să lovească în imaginea României pe plan extern. Este scandalos ce se întâmplă în Comisia LIBE, acolo unde inițial trebuia să aibă loc o dezbatere, de altfel necesară, despre protocoalele secrete și efectele acestora în justiția din România. În câteva ore, totul a fost schimbat, urmând ca membrii Comisiei Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European să discute, în prezența prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situația din România dar din perspectiva independenței justiției și respectării statului de drept. Iar totul se face fără ca reprezentanții instituțiilor de la București să fie invitați pentru a prezenta poziția țării noastre", a declarat eurodeputatul PSD, Claudia Țapardel, într-un comunicat de presă.

Aceasta a adăugat că dezbaterea din plenul Parlamentului European, în prezența premierului Viorica Dăncilă, ar fi fost normală dacă s-ar fi axat pe teme ca viitorul UE și proiectele foarte importante legate de preluarea de către România a Președinției Rotative a Consiliului UE.

Cozmin Gușă zguduie scena politică - vrea să transforme Realitatea Tv în partid: 'Dacă vreţi să ne închideţi, venim pe câmpul vostru şi luptăm cu voi'

"Felul în care cele două dezbateri au fost programate, tematica abordată, arată foarte clar că România este discriminată la nivelul Uniunii Europene și, în niciun caz, nu este o dovadă de unitate la nivel european, mai ales că viitorul UE este și așa extrem de încercat de numeroase provocări", a completat Țapardel.

Europarlamentarul PSD vorbește și despre contextul politic în care se desfășoară toate aceste acțiuni împotriva României și actorii politici implicați. Claudia Țapardel îl nominalizează ca "vârf de lance" pe Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, care "este în plină campanie electorală și aspiră să îi ia locul lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene, fiind susținut puternic de cancelarul german, Angela Merkel".

"Este un joc murdar înainte de alegeri, în care fiecare își vede strict interesul personal și este dispus să facă orice pentru voturi, iar cel mai bun exemplu aici este liderul popularilor europeni, Manfred Weber, care conduce această ofensivă împotriva României. De asemenea, este un atac sistematic la adresa Guvernului social-democrat de la București, ales în mod legitim, dar și un atac concertat asupra social-democrației europene în contextul în care majoritatea guvernelor social-democrate din Uniunea Europeană se confruntă cu astfel de atacuri din partea adversarilor politici", a explicat europarlamentarul social-democrat.

Eurodeputatul PSD susține că este vorba de rea credință, în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă, dar și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au prezentat zilele trecute la Bruxelles, în cadrul întâlnirilor cu oficiali europeni de prim rang, situația reală din România, acolo unde independența justiției și statul de drept sunt respectate cu strictețe.

Victor Ponta îi dă în cap lui Liviu Dragnea cu 'Cele 10 porunci': 'Nu mai accept minciuna care ne este băgată pe gât în fiecare zi'

"Este o campanie de defăimare a României, la care iau parte politicieni europeni, aflați în propriile campanii de imagine, împreună cu o parte a europarlamentarilor români. Este regretabil că unii colegi români contribuie activ şi sunt de acord cu felul în care imaginea României este distrusă pe plan extern pentru nişte interese politice mărunte şi de moment", a conchis Țapardel.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reunește, luni seară, la Strasbourg, într-o „ședință extraordinară” pe tema situației din România, înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august și statul de drept.

Dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Al doilea punct de referință din Comisia LIBE, la dezbaterea despre România, va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiției - Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind CSM.

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august și a statutului de drept în România, discuție la care cutuma europeană prevede invitarea premierului țării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că în a doua săptămână a lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg e programat Iohannis să susțină un discurs. Acesta este și motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluției, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marți și miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit și a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European Șeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, premierul discutând cu aceștia despre protestele din 10 august și reforma în domeniul justiției în România, potrivit Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.