Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar PSD: PNL și USR PLUS se chinuie de zor să paseze pisica moartă

Facebook
Dragoș Benea

Europarlamentarul PSD Dragoș Benea apreciază marți, pe Facebook, că PNL și USR PLUS ar încerca să ascundă „eșecul de proporții” spre care tinde proiectul Românie de accesare a fondurilor PNRR:

  • “Oricâtă bunăvoință ar manifesta Bruxelles-ul față de București și oricâte descinderi ar face guvernanții români în capitala UE, regulamentul de instituire a mecanismului european de redresare și reziliență este același pentru toate stalele membre. Unul singur valabil pentru toată lumea, fără loc de concesii politicianiste, așa cum poate și-ar dori tripleta Cîțu-Ghinea-Drulă care tocmai se pregătește să ducă în gard oiștea Planului Național de Redresare și Reziliență/PNRR și să rateze absorbția fondurilor alocate României prin această facilitate.
  • Am urmărit cu atenție intervenția din Parlamentul European a vicepreședintelui Comisiei Europene, dl. Valdis Dombrovskis, pe marginea rezoluției privind dreptul PE de a fi informat cu privire la planurile de redresare și reziliență depuse de statele membre, precum și la analiza acestora de către Comisie. Până în prezent, 18 state au depus deja planurile care vor fi, în următoarele două luni, în evaluarea Comisiei: simptomatic, România nu se numără printre aceste state, PNRR-ul nostru fiind - încet, dar sigur - pisica moartă pe care PNL și USR/PLUS se chinuie de zor s-o paseze dintr-o curte în alta, fugind de responsabilitatea unui eșec politic previzibil.
  • În acest context, nu pot să trec cu vederea ipocrizia celor de la USR/PLUS, afiliați grupului Renew Europe, care - în plenul PE - au cerut energic reprezentanților Comisiei date referitoare la planurile depuse până acum, în vreme ce în Parlamentul de la București colegii lor refuză, cu obstinație, să pună în dezbatere PNRR-ul, ocultând un document de o importanță covârșitoare pentru ieșirea României din criză. Dle. Cioloș, la București de ce nu manifestați același zel în privința necesității unei dezbateri parlamentare asupra PNRR? Ce au de ascuns miniștrii USR/PLUS cu responsabilități în privința elaborării planului? Atât timp cât în Parlamentul European dezbatem o Rezoluție ce statuează explicit dreptul PE de a fi informat de Comisie referitor la evaluarea planurilor de redresare, cred că e util și sănătos să aplicăm și acasă, în Parlamentul de la București, acest model european, asta dacă nu cumva guvernul Cîțu/Ghinea/Drulă vrea să treacă sub tăcere realitatea eșecului de proporții spre care tinde PNRR.
  • În februarie 2021, când am aprobat în PE regulamentul de instituire a mecanismului de redresare și reziliență, am atras atenția că guvernul de la București, măcinat de conflicte și rivalități intestine, nu are capacitatea administrativă necesară elaborării unui PNRR fezabil și că planul, grosolan politizat de Executiv, va deveni un instrument de adâncire a inegalităților și disparităților dintre regiunile țării. Astăzi, observăm că analiza Comisiei dă „jos” din PNRR fondurile pentru sistemele de irigații, diminuează alocările pentru „România educată”, iar asupra proiectelor de infrastructură de transport planează serioase îndoieli, mai ales în privința „capetelor” și secțiunilor de autostradă propuse la finanțare de ministrul Drulă. Punctul 8 din Rezoluția dezbătută în PE reamintește că planurile depuse de statele membre trebuie să conțină un sumar al consultării publice desfășurate de guverne – adică exact ce nu a făcut guvernul de la București, care a mimat transparența și consultarea „stakeholderilor” relevanți, evitând - cu bună știință - să implice în elaborarea PNRR autorități locale și regionale (ex. consiliile județene), și nu numai.
  • Din păcate, mi-e tot mai clar că în România vom avea parte de o redresare cu frâna de mână trasă și că absența dialogului din Parlament pe tema PNRR are drept substrat ocultarea & politizarea planului care, cel puțin în viziunea actualei guvernări de dreapta, va servi de minune redresării și rezilienței clientelei politice a PNL și USR/PLUS. Nicidecum a țării”

reşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a declarat, marţi, că întâlnirea premierului Florin Cîţu cu liderul PSD Marcel Ciolacu, la care vor participa şi vicepremierii, este, până la urmă, decizia Guvernului şi crede că nu este necesară prezentarea în Parlament a acestui plan.

"Am discutat la coaliţie. Aşteptăm rezultatul întâlnirii de joi. Am spus că, dacă ajung la o înţelegere... că nu este vorba numai de întâlnirea premierului, întâlnirea va fi şi cu vicepremierii, din câte am înţeles, se va discuta de PNRR şi de ratificarea EUROATOM. Ce mă interesează pe mine este ratificarea Tratatului", a afirmat Orban, la Parlament, întrebat dacă vede justificată întâlnirea premierului cu liderul PSD.

El a adăugat că săptămâna viitoare - marţi sau miercuri - va fi convocat plenul Parlamentului pentru ratificarea tratatului.

Ludovic Orban a apreciat că informaţia dată de PSD potrivit căreia Comisia Europeană ar fi recomandat ca PNRR să treacă prin Parlament este "un fake news grosolan".

"Ăsta este fake news grosolan. Nu a existat acest punct de vedere. De altfel, Comisia Europeană nu poate să ceară ceva ce nu este înscris în regulamentul care a instituit PNRR. De altfel, marea majoritate a ţărilor nu a avut această procedură", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă PNRR va fi prezentat până la urmă în Parlament, Orban a spus că este decizia Guvernului, dar el nu consideră necesar acest lucru.

"Asta este, până la urmă, decizia Guvernului: discuţia cu Marcel Ciolacu sau libertatea de a decide dacă vor sau nu vor să-l prezinte în Parlament. În ceea ce mă priveşte, am considerat că nu este necesară prezentarea în Parlament. PNRR este rezultatul unei consultări ample în toată societatea românească, iar în Parlament, de fiecare dată în care au fost chemaţi reprezentaţii Guvenului la Comisia de afaceri europene cu privire la PNRR, ei au fost prezenţi şi au furnizat toate informaţiile. Pe de altă parte, suntem în curs de negociere a PNRR, ba chiar de stabilire a formei finale cu toate detaliile de implementare. Ar fi foarte complicat să faci un astfel de plan să se poată realiza prin dezbatere parlamentară. Este atributul Guvernului să pregătească PNRR, după amplele consultări care au fost făcute", a mai spus Orban.

Luni, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că i-a adresat o invitaţie oficială preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, pentru a discuta pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la sediul Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.