DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Europarlamentarul Claudia Țapardel, scrisoare deschisă către Theresa May: 'Libertatea de mișcare este un drept fundamental, UE nu va accepta nicio discriminare'

claudia tapardel

În contextul declarațiilor făcute săptămâna aceasta în China de către Premierul britanic Theresa May, potrivit căreia libertatea de mișcare a cetățenilor europeni va fi restricționată odată cu martie 2019 - data oficială a Brexit, europarlamentarul Claudia Țapardel a trimis astăzi către Guvernul Marii Britanii o scrisoare deschisă prin care a atras atenția că libertatea de mișcare este un drept fundamental, iar Uniunea Europeană nu va accepta niciun fel de discriminare la adresa cetățenilor săi.

VEZI SCRISOAREA AICI

„Negocierile care au loc în acest moment trebuie să pornească de principiile de egalitate și reciprocitate, ceea ce înseamnă că ar fi incorect ca Marea Britanie să continue să se bucure de beneficiile apartenenței la UE, chiar și pe perioada de tranziție a Brexit-ului, în timp ce aceasta restricționează accesul cetățenilor statelor membre”, i-a transmis Claudia Țapardel Theresei May.

„Din punctul meu de vedere, cetățenii europeni care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie au un aport semnificativ și incontestabil la economia acestei țări. Limitarea de orice fel a liberei circulații pe perioada de tranziție îi va afecta nu doar pe cetățenii UE, ci va bloca activitatea firmelor și instituțiilor britanice care depind de forța de muncă de pe continent. Un exemplu în acest sens este chiar Serviciul Public de Sănătate (NHS), care se bazează pe contribuția medicilor și a personalului auxiliar din state precum România. Este de dorit ca declarațiile făcute la nivel guvernamental să nu sporească starea de incertitudine cauzată deja de Brexit.

Amintesc totodată că Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât piața unică și comerț. Este înainte de toate un proiect al păcii, care a mizat pe solidaritate pentru a construi prosperitate. Dacă obiectivul liderilor europeni este cu adevărat de a găsi un numitor comun pentru toate statele membre, inclusiv pentru Marea Britanie, atunci comentariile dnei May sunt contra-productive și ne întorc într-un trecut pe care îl doream uitat.

Îmi doresc însă ca, în ciuda celor declarate în această săptămână, guvernul britanic să ia o decizie în serviciul cetățenilor săi și în conformitate cu linia adoptată oficial la masa tratativelor. Uniunea Europeană și Marea Britanie au interese comune și subscriu acelorași principii democratice, ceea ce ar trebui să ne mobilizeze pentru a construi o relație pragmatică și benefică în anii care vor urma.” a conchis Țapardel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.