Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Dragoş Tudorache nu susține boicotarea Austriei după eșecul Schengen: 'E important să ieşim din această logică'

Digi24
Dragoș Tudorache

Europarlamentarul Dragoş Tudorache a afirmat, vineri, la Prima News, că cinismul pe care l-a văzut joi, manifestat de către ministrul de interne austriac, reprezintă partidul cancelarului şi nu întreaga Austrie, precizând că este important să ieşim din această logică în care începem să boicotăm o ţară.

Dragoş Tudorache a declarat că Austria nu s-a lăsat înduplecată de nimeni în cadrul Consiliului JAI.
“Ceea ce am văzut până acum şi nu am văzut ieri, e că întotdeauna s-a degajat o soluţie, pentru că a existat
acea încercare cu bună credinţă a tuturor de a găsi o soluţie, de a merge către o soluţie. Singurul moment în care am văzut o tensiune dusă până la acest punct şi un refuz dus până la o situaţie comparabilă cu cea de ieri a fost în 2015, în toiul crizei din Irak atunci când s-au votat celebrele cote. Dar atunci era vorba de majoritate. Au fost state membre care au rămas cu veto-ul în braţe şi într-o minoritate şi până la urmă tot s-a luat o decizie în Consiliu. Ceea ce a fost unic, cel puţin din ce ştiu eu în aceşti 15 ani la nivelul Consiliului JAI cel puţin, a fost într-adevăr faptul că Austria nu s-a lăsat convinsă, nu s-a lăsat înduplecată de nimeni deşi încercări au fost”, a explicat europarlamentarul.
El susţine dacă Austria şi-ar fi schimbat votul, erau pregătite soluţii pentru ca Olanda să dea un vot favorabil Bulgariei.
“Asta explică şi secvenţa de paşi pe care am văzut-o ieri şi faptul că Olanda a ajuns să voteze în bloc împotriva României şi Bulgariei pentru că s-a sperat până în ultimul moment că se va trece peste veto-ul Austriei, că Austria va înţelege şi va accepta o soluţie, urmând ca apoi, odată pusă Austria de o parte şi rezolvată această problemă şi să treacă la rezerva pe care o avea Olanda faţă de Bulgaria şi acolo erau soluţii pe care Secretariatului General al Consiliului, Serviciul Juridic al Consiliului, împreună Comisia Europeană le pregătiseră deja cu zile înainte pentru a vedea cum anume se poate nu decupla, ci practic cuprinde România şi Bulgaria într-o decizie politică pozitivă”, a mai declarat Dragoş Tudorache.
El a menţionat că a văzut în Austria multe poziţii echilibrate referitoare la intrarea României în Spaţiul Schengen şi că e important să ieşim din logica în care începem brusc să boicotăm o ţară.
“Dar acest eşec şi ratarea lui şi cinismul pe care l-am văzut ieri, manifestat de către ministrul de interne austriac, reprezintă partidul domniei sale, partidul cancelarului şi nu întreaga Austrie, cred că e foarte important să ieşim din această logică în care brusc începem să boicotăm o ţară. Eu am văzut foarte multe poziţii mai mult decât echilibrate, rezonabile, în presa austriacă, din partea altor forţe politice din Austria”, a mai transmis europarlamentarul Dragoş Tudorache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.