Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Gabriela Zoană, reprezentant al Parlamentului European la Adunarea Interparlamentară Africa de Sud - UE

Gabriela Zoană

Europarlamentarul Gabriela Zoană reprezintă Parlamentul European la Adunarea Interparlamentară Africa de Sud - UE.

”La 24 de ani de la încheierea regimului apartheid din Africa de Sud, am găsit o țară care are încă multe răni neînchise. Africa de Sud, deși cunoaște o importantă schimbare în bine de la alegerea noului președinte, Cyril Ramaphosa, încă se confruntă cu o rată a șomajului foarte mare, cu cea mai mare diferență între clasa bogată și clasa săracă din întreaga lume, cu insecuritate și cu violență bazată pe gen sau violență rasială, dar și cu un grad extrem de analfabetism, 78% dintre școlarii de clasa a IV-a neștiind să scrie sau să citească. În plus, dacă mai adăugăm și faptul că Africa de Sud, cu 7,1 milioane de persoane care trăiesc c HIV, reprezintă cea mai mare zonă epidemică de acest tip din întreaga lume, avem o imagine adecvată a realităților acestui stat care încearcă acum să își rezolve problemele sociale”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană.

”Uniunea Europeană și Africa de Sud se află într-un parteneriat strategic din 2007, însă instabilitatea politică de aici sau calculele economice de moment au apropiat acest stat mai mult de BRICS decât de Uniunea Europeană. În acest moment însă se simte o revigorare a relațiilor bilaterale, iar în Noiembrie vom avea atât o vizită a președintelui Cyril Ramaphosa în plenul Parlamentului European, pe 14 Noiembrie, la Strasbourg, dar și Summitul UE-Africa de Sud, la Bruxelles, pe 15 Noiembrie. Aceste două evenimente vor fi cruciale pentru viitorul relațiilor politice și economice între Uniunea Europeană și Africa de Sud, iar vizita noastră din această săptămână are menirea să pregătească și să apropie partenerii în perspectiva evenimentelor de luna viitoare.

Uniunea Europeană are nevoie de prieteni mai mult ca oricând, iar Africa de Sud se poate dovedi un aliat comercial și un partener strategic al Uniunii pe termen lung, mai ales că frica de Sud este cel mai puternic stat african. Având în vedere potențialul economic, Africa de Sud ar putea reprezenta interes chiar și pentru mediul economic din România”, a adăugat Gabriela Zoană.

„Avem în programul din această săptămână întâlniri cu oficialități la cel mai înalt nivel, însă și cu reprezentanți ai societății civile sud-africane care, prin intermediul organizațiilor pe care le reprezintă, depun eforturi considerabile pentru a lupta împotriva violenței de gen, împotriva violențelor și fraudelor electorale și împotriva inegalităților sociale care divizează societatea din Africa de Sud. Deși au eliminat apartheidul în 1994, constatăm că această țară trăiește încă, din păcate, o divizare puternică, deși dovedește o voință formidabilă de a-și închide acel capitol nefericit din istoria sa recentă”, a completat eurodeputatul Gabriela Zoană.

Într-o vizită oficială ce precede primirea pe data de 14 Noiembrie în plenul Parlamentului European a președintelui Africii de Sud, domnul Cyril Ramaphosa, europarlamentarul Gabriela Zoană reprezintă Parlamentul European în cadrul întâlnirilor oficiale programate care vor avea loc la Pretoria, Johannesburg și Cape Town în decursul acestei săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.