Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Laurențiu Rebega: Adevăratul motiv pentru păstrarea României în afara Schengen

www.stiripesurse.ro
Laurențiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a explicat într-un discurs ținut astăzi în plenul de la Strasabourg adevăratele motive pentru care România este menținută în afara Spațiului Schengen.

”În România, perspectiva aderării la Spațiul Schengen a devenit un fel de discuție despre sexul îngerilor, adică pe cât de savantă, pe atât de inutilă. Toți politicienii promit în campania electorală că îi vor convinge pe europeni să primească România în Schengen, dar nici cetățenii, nici politicienii înșiși nu mai cred așa ceva. Cu câteva luni în urmă, președintele Macron a venit la București și de acolo a plecat la Sofia pentru a ne convinge să sprijinim poziția Franței pe  directiva muncitorilor detașați. Când a fost întrebat de Spațiul Schengen, ne-a tăiat-o scurt: Schengen trebuie reformat și abia după aceea vorbim de aderarea României și Bulgariei”, a declarat Rebega la Strasbourg.

El a adăugat: ”Am înțeles foarte bine reținerea țărilor occidentale privind aderarea României și Bulgariei la Schengen în 2007. Am înțeles-o și în 2010. Am putut accepta acest lucru în 2012. În tot acest timp, eforturile de securizare a frontierei au costat mulți, foarte mulți bani. În 2015, invazia refugiaților nu s-a făcut însă prin România, și nici prin Bulgaria. Este clar că păstrarea acestor țări în afara Schengen are alt motiv. Pot înțelege și acest motiv, și anume că unele țări sau unii politicieni din Occident consideră că Uniunea trebuie să aibă două viteze. Îl pot înțelege și pe președintele Macron care sugerează că ar vrea renegocierea Acordului Schengen. Ceea ce nu pot înțelege este ipocrizia și prietenii falși. Este în regulă ca națiunilor să-și dorească să-și controleze frontierele. Este în regulă să avem o Uniune cu două sau mai multe viteze. Dar nu este în regulă ca țările mai mari sau mai puternice să împiedice țările mai mici sau mai slabe să adopte aceleași măsuri protecționiste ca și cele mari”.

În finalul declarației sale, Rebega a declarat: ”Susțin din toate puterile competiția și sunt convins că egalitarismul inhibă dorința și capacitatea de a progresa. Prin urmare, nu militez pentru omogenizarea Europei. Dar vreau să se asigure o egalitate de șanse și o independență reală a statelor membre. Dacă statele mari și puternice vor să stopeze prin piedici artificiale țările mai mici să facă progrese, atunci UE va înceta să mai existe. Reformarea Spațiului Schengen poate fi un proiect interesant, dar aceasta presupune cu necesitate și începutul unei reforme profunde a întregii Uniuni Europene. Din 1957 până la Maastricht Comunitatea Europeană s-a dezvoltat prin adăugiri succesive care au fost posibile pentru că numărul de state membre era mic. Acum nu se mai poate cu peticeala. Trebuie o reformă adevărată a UE”.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.