Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au ajuns europenii să bea lapte. Selecția naturală dură care ne-a făcut toleranți la lactoză

lapte

Până acum 3000 de ani, europenii erau intoleranți la lactoză. Pe scurt, consumul de lapte le făcea rău. Doar prin selecție naturală dură și invazii europenii de astăzi se pot bucura de brânzeturi, cașcaval sau lapte.

Consumul de lactate, inclusiv lapte proaspăt, este un lucru cât se poate de firesc pentru orice european. Ba chiar există țări cu o tradiție aparte în prepararea și consumul lactatelor. În plus, inclusiv medicii recomandă să mâncăm lactate ca parte a unei diete zilnice echilibrate.

Capacitatea de a ne bucura de cele mai fine brânzeturi sau de un pahar de lapte cald a fost însă greu câștigată de triburile bătrânului continent. De altfel, europenii, conform unor studii ale specialiștilor, au putut consuma lapte fără probleme doar de 3000 de ani. Dacă ar fi încercat la o dată anterioară, acum 5000 de ani de exemplu, ar fi avut serioase tulburări gastrice. Această capacitate de a consuma lapte a fost câștigată cu greu în urma unei dure selecții naturale, relatează adevarul.

Europenii nu erau genetic programați pentru a consuma lapte

Pe baza studiilor genetice, specialiști de la prestigioase universități din lume au realizat că o mare parte a populației Europei era intolerantă la lactoză. Altfel spus, dacă consuma lapte, de exemplu, experimenta disconfort gastric, de la moderat la sever, manifestându-se prin balonare, dureri abdominale, flatulență și diaree. De altfel, așa cum arată un studiu publicat în această vară în revista „Nature”, specialiștii arată că în urmă cu 5000 de ani, niciun adult nu era capabil să digere în mod corespunzător laptele. Evident, această intoleranță se manifesta diferit de la un individ la altul. Unii aveau probleme gastrice ușoare, la un consum mai ridicat, alții puteau fi uciși de simptome severe precum diareea. Excepție făceau cei din nordul Europei care se pare că dezvoltaseră, mai devreme, o mutație genetică care-i făcea toleranți la lactoză.

Studiile se bazează pe analize asupra mostrelor de ADN recoltate de la resturile osteologice ale unor indivizi care au trăit în Europa. Au fost alese mostre de la schelete din epoci diferite, de la neolitic până la epoca fierului.

Rezultatele sunt efectiv uimitoare. Până în anul 1000 îHr, europenii erau intoleranți la lactoză. Și asta în condițiile în care, din anul 6000 îHr, popoarele europene creșteau animale domestice precum vaca, oaia sau capra. În plus, așa cum arată studiile făcute pe ceramica din gospodăriile neolitice sau din epoca bronzului, deși genetic nu erau pregătiți pentru consumul de lapte, europenii totuși mâncau lactate. Evident, cu problemele gastrice deja menționate. Unii bănuiesc că erau consumate fie cantități mai mici de lactate, iar efectele erau minore, fie erau indivizi ale căror simptome erau atât de ușoare încât le treceau cu vederea. „Asta înseamnă că vechii europeni au domesticit animale precum capra, vaca sau oaia, dar ei încă nu erau dezvoltați genetic pentru a putea bea și tolera cantități mari de lapte de la alte mamifere”, precizează pentru Science Daily, Ron Pinhasi de la UCD Earth Institute din cadrul Universității din Dublin.

O selecția naturală dură

Aceleași studii arată că mutația genetică ce a dus la toleranța la lactoză s-a dezvoltat în timp sub impulsul mai multor factori. Pe de o parte, consumul de lapte a dus la o adaptare a oamenilor și, totodată, la dezvoltarea toleranței la lactoză. Pe de altă parte, toleranța la lactoză a apărut în urma unei selecții naturale dure. Mai precis, molimele și perioadele de foamete accentuată au contribuit la generalizarea toleranței la lactoză.

Studiile indică existența unor perioade de foamete și epidemii care au coincis, evident, cu o masivă depopulare a satelor neolitice sau din epoca bronzului. Pe scurt, în perioadele de foamete sau epidemii, indivizii cu o accentuată intoleranță la lactoză mureau din cauza simptomelor extrem de severe, mai ales diaree.

Ceilalți au reușit, în timp, să dezvolte aceea mutație care-i făcea toleranți la lactoză. În plus, prin migrațiile triburile yammnaya, călăreți și păstori din stepele nord-pontice, toleranți la lactoză, fondul genetic european a fost îmbogățit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.