Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat confirmă DEZASTRUL: Deficitul în comerțul de materii prime a crescut de 2,6 ori în 2018 față de 2017

The Romania Journal
EUROSTAT

România a ocupat, anul trecut, locul 14 în Uniunea Europeană (UE) atât la importuri, cât și la exporturi de materii prime, fiecare dintre acestea ajungând la cele mai ridicate niveluri din ultimii șapte ani, potrivit datelor publicate luni de Biroul de statistică a UE - Eurostat.

România a importat materii prime în valoare de 974,68 milioane de euro, anul trecut, o creștere de 7,5% față de anul anterior, în timp ce a exportat în valoare de 911,55 milioane de euro, o creștere de 3,3%, comparativ cu anul anterior. Astfel, deficitul în comerțul de materii prime a crescut de 2,6 ori anul trecut față de anul anterior.

Citește și: Tudor Chirilă surprinde! Cum i-a luat apărarea lui Dan Bittman

Importurile de materii prime au fost de 72 de miliarde de euro, la nivelul UE, anul trecut, respectiv de 57 de miliarde de euro în zona euro, iar exporturile au ajuns la 41 de miliarde de euro în UE și 31 de miliarde de euro în zona euro.

Cea mai mare valoare a importurilor de materii prime din 2018 a fost înregistrată în Germania, de 12,5 miliarde de euro, iar cea mai redusă a fost în Malta, de 6,51 milioane de euro.

Citește și: Vești uriașe pentru toți cei care au telefoane mobile! Intră în vigoare din 15 mai – Anunț făcut de ANCOM

În privința exporturilor de materii prime, Luxemburg a avut cele mai reduse valori, respectiv de 2,26 milioane de euro, în timp ce Germania a marcat valoarea de 6 miliarde de euro, un record al ultimilor ani.

Deficitul comercial pe segmentul de materiile prime în UE a apărut începând cu anul 2002. În 2009, atât importurile, cât și exporturile au scăzut, redresându-se rapid ulterior, menționează Eurostat.

Citește și: Lovitură neaşteptată încasată de Kaufland! Gigantul care îl amenință serios

Importurile au atins punctul culminant în 2011, la valoarea de 85 de miliarde de euro, iar exporturile au atins un punct ridicat un an mai târziu, la 48 de miliarde de euro. După aceste vârfuri a existat o scădere constantă până în 2016, când importurile au fost de 68 de miliarde de euro și exporturile de 42 de miliarde de euro.

Comerțul cu materii prime este extrem de important pentru sustenabilitatea țărilor europene și a economiilor acestora. Construcțiile, produsele chimice, industria automobilelor și industria aerospațială, mașinile și echipamentele sunt unele dintre sectoarele cele mai dependente de accesul la materii prime.

Citește și: Viorica Dăncilă întoarce armele?! Lovitură pentru Liviu Dragnea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.