Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat CONFIRMĂ, românii o duc tot mai GREU: România rămâne CAMPIOANĂ în UE la creșterea inflației

The Romania Journal
EUROSTAT

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în decembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform Agerpres.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

Comparativ cu situaţia din noiembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt şi a crescut în zece ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,8% în decembrie, de la 1,7% în noiembrie. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în decembrie l-au avut serviciile (cu preţuri în urcare cu 0,30 puncte procentuale) şi alimentele, băuturile alcoolice şi ţigările (plus 0,25 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,68 puncte procentuale din avansul inflaţiei.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a menţinut la 0,2%.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.