Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat: Creșterea economică din zona euro încetinește, inflația accelerează ușor

pixabay.com
diverse, trend, economie

Creșterea economică din zona euro a încetinit la un ritm trimestrial de 0,1% în ultimele trei luni din 2019, mai mult față de ceea ce așteptau economiștii, în timp ce inflația în zona euro a accelerat ușor în luna ianuarie grație unei creșteri a prețurilor la alimente, alcool, tutun și energie, potrivit Mediafax.ro.

Eurostat a raportat vineri că produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al patrulea din 2019 și cu 1% în ritm anual, în 2019, potrivit cifrelor citate de Reuters.

Creșterea în zona euro în ultimele trei luni din 2019 a fost afectată negativ de contracții suferite de economiile franceză și italiană, care au scăzut în perioada octombrie-decembrie 2019 cu 0,1%, respectiv 0,3%, pe fondul cererii externe slabe. O contribuție negativă a avut-o și Germania, care a cochetat cu recesiunea în a doua jumătate a anului trecut.

Vezi si: Ministrul Ion Ștefan: M-am pus la dispoziția DNA. Renunț la imunitate .

Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la un avans economic trimestrial de 0,2% și la o creștere anuală în 2019 de 1,1%.

Separat, Eurostat a mai anunțat că rata medie anuală a inflației a accelerat la 1,4% în ianuarie de la o creștere a prețurilor de consum de 1,3% în decembrie și 1,0% în noiembrie. Totuși, revenirea creșterii a prețurilor de consum din ianuarie a venit pe fondul unui avans al unor prețuri considerate volatile. Prețurile de consum la alimente, alcool și tutun, au urcat cu 2,2% în ritm anual. Prețurile la energie au crescut și ele cu 1,8%.

Inflația de bază, care exclude prețurile la alimente neprocesate și energie, a urcat într-un ritm mediu anual de 1,3%, în ușoară încetinire de la 1,4% în decembrie. Un alt indicator al inflației, care exclude și prețurile la alcool și tutun, a arătat o deccelerare și mai puternică a creșterii prețurilor de consum, de la 1,3% în decembrie la 1,1% în ianuarie.

Inflația țintită de Banca Centrală Europeană (BCE) este o creștere a prețurilor de consum cât mai aproape dar sub nivelul de 2%. În ultimii ani, BCE a avut dificultăți în a-și îndeplini mandatul de creștere a prețurilor din zona euro în ciuda programelor de emitere de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.