Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat dă cărțile pe față despre situația economică: Românii au cumpărat mai puțin, invers față de țările din zona euro

The Romania Journal
EUROSTAT

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, în condiţiile în care consumatorii au cheltuit mai mult pentru achiziţionarea de produse non-alimentare, în special online, arată datele publicate vineri de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna octombrie comparativ cu septembrie. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Slovenia (13%), Portugalia (2,3%) şi Danemarca (2,2%). În schimb, în România, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,4% de la o lună la alta.

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,3%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul a înregistrat un avans de 1,4% în zona euro şi o creştere de 2,3% în Uniunea Europeană. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o majorare a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor au fost: Slovenia (34,3%), Polonia (12,4%) şi Estonia (11%). În România vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,6% în ritm anual în luna octombrie, după un avans de 8,9% în septembrie.

Şi în acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 9% a vânzărilor de combustibili, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,8%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă, s-a redus, pe ansamblu, cu 3,3%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au scăzut pe ansamblu în luna octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă, cu 0,3%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna octombrie 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4%.Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna octombrie 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.