Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurostat SPULBERĂ reforma din Sănătate: România este, DIN NOU, codașa UE la sume alocate pentru prevenire

The Romania Journal
EUROSTAT

Cele mai ridicate cheltuieli pentru îngrijirea medicală preventivă din UE, raportat la dimensiunea populaţiei, au fost înregistrate în 2018 în Suedia (165 euro pe locuitor), Finlanda (152 euro), Germania (148 euro) şi Olanda (146 euro), iar cele mai scăzute în România şi Slovacia (ambele cu opt euro/locuitor), arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), Eurostat apreciază că este important să ştim cât de mult se cheltuie pe îngrijirea medicală preventivă, care are ca obiectiv să evite sau să reducă numărul ori gravitatea vătămărilor şi bolilor, consecinţele lor şi complicaţiile, conform Agerpres.

Citește și: PROBLEME pentru Gigi Becali: un transport cu medicamente INTERZISE în UE, dar care vindecă COVID-19, sunt BLOCATE în vamă

 

La nivelul UE, cheltuielile publice şi private pentru îngrijirea medicală preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate în 2018, cel mai ridicat nivel fiind în Italia (4,4%) şi Finlanda (4%), iar cel mai scăzut în Slovacia (0,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate), Grecia, Cipru şi Malta (toate cu 1,3%) şi România (1,4%).

Alte date publicate luna trecută de Eurostat arată că România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) şi Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.

Ca procentaj din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franţa (11,3% din PIB) şi Suedia (10,9% din PIB). Şi în acest caz, România este la coada clasamentului, în condiţiile în care cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar în Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.