Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eustream, „gâsca de aur” a Slovaciei, ar putea înceta să depună ouă

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

Operatorul de gazoducte deținut parțial de stat Eustream, supranumit „gâsca de aur” a Slovaciei pentru contribuțiile sale mari la economia statului, ar putea înceta să depună ouă. Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au redus semnificativ volumul de gaze naturale transportat prin conductele sale, scrie spectator.sme.sk.

Pe lângă aceasta, guvernul Eduard Heger i-a impus o taxă specială ca parte a unui pachet de taxe care vizează companiile care au profitat de pe urma prețurilor mari la energie.

Operatorul de conducte consideră taxa ca fiind discriminatorie și ilogică

„Nu profităm în niciun fel de pe urma crizei energetice și nu avem profituri extraordinare”, a declarat Miroslav Bodnár, membru al Consiliului de Administrație al Eustream. „Compania noastră se află în prezent într-o perioadă dificilă pentru afacere. Volumele de gaze transportate continuă să scadă în continuare.”

Eustream este singura companie din Slovacia căreia i s-a impus noul impozit special. Nu se aplică nici unei alte companii care operează construcții liniare, cum ar fi conducte de gaz, distribuție de căldură sau alimentare cu apă. Din acest motiv, Eustream spune că consideră taxa discriminatorie, întrucât vizează exclusiv o singură companie.

Eustream este deținută în proporție de 100% de SPP Infrastructure, care, la rândul său, este controlată de SPP (51%) și EP Infrastructure (49%), care face parte din Energetický a Průmyslový Holding, un conglomerat deținut de omul de afaceri ceh Daniel Křetínský și partenerul său slovac Patrik Tkáč.

Pe 22 decembrie 2022, parlamentul Slovaciei a adoptat o nouă legislație propusă de un grup de deputați OĽaNO condus de Milan Vetrák, care a introdus o taxă specială pentru construcții. Pe baza acestui fapt, conductele de tranzit de gaze naturale vor fi impozitate cu 6.000 de euro pe kilometru de conductă pe lună. Singura companie care operează o astfel de infrastructură în Slovacia este Eustream, a cărei rețea de conducte are o capacitate anuală de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Taxa înseamnă că societatea ar trebui să plătească bugetului de stat o sumă suplimentară de 171 de milioane de euro pe an în impozite pe proprietate pentru operarea rețelei sale.

Ministrul Economiei Karel Hirman s-a opus adoptării legii. El nu a considerat rezonabil să se impună o sarcină suplimentară sub forma unui impozit suplimentar asupra acesteia. „Din păcate, Eustream nu mai este gâsca de aur care era în trecut”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.