Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evacuări masive în Australia în așteptarea ciclonului Trevor

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Un ciclon tropical care se îndreaptă spre nordul Australiei a determinat evacuarea forţată a unor localităţi şi suspendarea operaţiunilor locale ale unei companii miniere, au anunţat vineri autorităţile citate de DPA potrivit Agerpres.

Trevor va atinge sâmbătă dimineaţă zona de uscat, în apropierea oraşului Borroloola din Golful Carpentaria, sub forma unui ciclon de categoria a patra, a declarat Todd Smith, directorul Biroului de Meteorologie din Teritoriul de Nord.

''Acesta este un ciclon tropical foarte periculos... cu rafale de vânt ce vor atinge până la circa 275 de kilometri la oră în zona centrală a sistemului în timp ce acesta va traversa coasta'', a declarat Smith reporterilor în Darwin.

Ciclonul s-ar putea intensifica până la categoria a cincea, a adăugat specialistul, ceea ce înseamnă că rafalele ar putea depăşi 300 de kilometri la oră.

În prezent, ciclonul este încadrat în categoria a treia şi a pătruns în zona Golfului în zona extremităţii nordice a Australiei.

În perioada imediat următoare sunt aşteptate ploi torenţiale, rafale de vânt cu potenţial distrugător şi valuri periculoase, a declarat Smith precizând că au fost emise atenţionări de inundaţii.

Michael Gunner, şeful guvernului regional, a indicat joi că în zona golfului Carpentaria a fost instaurată starea de urgenţă.

Peste 2.100 de locuitori din comunităţile aborigene îndepărtate au fost deja evacuaţi şi direcţionaţi către adăposturi din Darwin şi Katherine, au indicat reprezentanţii poliţiei şi ai serviciilor pentru intervenţii de urgenţă.

Localităţile Borroloola şi Numbulwar au fost evacuate, a anunţat vineri un reprezentant al poliţiei regionale, Travis Wurst.

Peste 600 de locuitori au fost evacuaţi din Groote Eylandt, cea mai mare insulă din Golf, a adăugat el.

Armata a anunţat că susţine autorităţile locale în procesul de evacuare a locuitorilor cu 200 de militari şi patru aeronave de transport.

Compania minieră Glencore, care desfăşoară activităţi de extracţie a zincului în regiune, şi-a suspendat temporar activităţile din cauza ciclonului, a declarat pentru DPA un purtător de cuvânt al instituţiei.

În 1974, de Crăciun, localitatea Darwin a fost aproape în întregime distrusă de ciclonul Tracy, care a provocat decesul a 71 de persoane.

La începutul acestei săptămâni, ciclonul Trevor a lovit oraşul Lockhart River, din nord-estul Peninsulei Cape York. Încadrat în categoria a 2-a, furtuna a lăsat în urma sa copaci dezrădăcinaţi, acoperişuri deteriorate, cabluri electrice distruse şi inundaţii masive

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.