Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evacuri masive în Bangladesh înainte ciclonul Sitrang - Un val de furtună cu o înălţime de trei metri va atinge uscatul

Bangladesh inundatii

Sute de mii de persoane din Bangladesh sunt evacuate din regiunile de coastă înaintea apropierii unui puternic ciclon, care ar urma să provoace un val de furtună cu o înălţime de trei metri când va atinge uscatul marţi dimineaţă, au anunţat autorităţile, informează AFP.

Ciclonul Sitrang este aşteptat să lovească oraşul Khepupara din sudul ţării marţi dimineaţa, potrivit biroului meteorologic.

Autorităţile au declarat că un val de furtună cu o înălţime de trei metri s-ar putea produce şi ar putea inunda o zonă vastă de terenuri joase de-a lungul coastelor Bangladeshului, unde trăiesc milioane de oameni.

"Operaţiunile de evacuare au început deja", a declarat pentru AFP secretarul guvernamental responsabil cu gestionarea dezastrelor, Kamrul Hasan.

Nu mai puţin de 400.000 de persoane din satele şi zonele de coastă vulnerabile vor fi evacuate în adăposturi, au declarat administratorii guvernamentali din districtele Patuakhali, Bhola, Barguna şi Jhalakathi.

"Avem un plan de evacuare a aproximativ 250.000 de persoane până luni seara", a declarat pentru AFP Kamal Hossain, administratorul districtului Patuakhali.

În Barguna, autorităţile intenţionează să relocheze 70.000 de persoane care trăiesc în afara sistemului de diguri, a declarat pentru AFP administratorul districtului, Habibur Rahman, notează Agerpres.

Mai la est, pe insula Bhashan Char din Golful Bengal, care găzduieşte circa 33.000 de refugiaţi rohingya, a căror relocalizare recentă rămâne controversată, autorităţile au sfătuit locuitorii să nu iasă din case.

"Adăposturile din Bhashan Char sunt protejate de un dig de peste cinci metri înălţime. Dar le-am cerut în continuare oamenilor să rămână în casele lor'', a declarat pentru AFP un responsabil cu siguranţa de pe insulă.

Autorităţile din Bangladesh au trimis, de asemenea, alimente uscate în districtele de coastă şi au suplimentat personalul spitalelor în zonele rurale din regiune.

Societatea Semiluna Roşie a mobilizat de asemenea zeci de mii de voluntari pentru a alerta populaţia prin difuzoare şi a ajuta la evacuarea rezidenţilor către adăposturi, a declarat pentru AFP Shahinur Rahman, un purtător de cuvânt al societăţii.

Bangladesh, o ţară cu aproximativ 170 de milioane de locuitori, se află pe lista ţărilor cele mai afectate de fenomene meteorologice extreme de la începutul secolului, potrivit ONU.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, este probabil ca încălzirea globală să facă cicloanele mai intense şi mai frecvente în ţările din Asia de Sud învecinate Golfului Bengal, însă procedurile de evacuare s-au îmbunătăţit considerabil datorită unor prognoze mai precise.

În 2020, ciclonul Amphan, al doilea "super ciclon" înregistrat vreodată în Golful Bengal, a ucis peste 100 de persoane în Bangladesh şi India şi a lăsat în urmă milioane de sinistraţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.