Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evaluarea post-COVID, o necesitate chiar și după formele ușoare de boală

consultatie sanador

Pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a schimbat total modul de viață cu care eram obișnuiți, provocând un număr considerabil de îmbolnăviri în România și în întreaga lume. Formele de boală sunt foarte variabile, putând merge de la infecții asimptomatice la forme grave, amenințătoare de viață, care necesită spitalizare.

Pe lângă simptomatologia care apare pe parcursul bolii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate determina o gamă largă de simptome chiar și după ieșirea din izolare sau după negativarea testului COVID. Inclusiv pacienții cu forme ușoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.

Fiind o boală multisistemică ce poate afecta întreg organismul, simptomatologia perioadei de convalescență poate fi variată, iar printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:

  • Oboseala;
  • Dispneea (dificultățile de respirație);
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări necesită o evaluare medicală temeinică și investigații complete, pentru abordarea corectă atât a simptomelor persistente, cât și a potențialelor complicații pe termen lung.

Pentru pacienții care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boală, specialiștii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Astfel, pacienții pot beneficia de o gamă largă de investigații și consulturi medicale în vederea determinării statusului biologic individual, post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și de Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.