Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evenimentul 'Centenar Radu Beligan' va avea loc vineri, la Teatrul Național București

Radu Beligan

Evenimentul "Centenar Radu Beligan", care include, printre altele, o proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio a Teatrului Național București, o expoziție și o lansare de album, va avea loc vineri, de la ora 17.00, potrivit Mediafax.

Evenimentul este realizat de Teatrul Național București, în parteneriat cu Primăria Capitalei și Centrul Cultural ARCUB.

Om de teatru complex - actor, regizor, profesor, director și animator teatral -, Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții. Cariera lui artistică s-a întins pe mai multe perioade ale istoriei României, de la capitalism la comunism și la prezentul postrevoluționar. S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes, a făcut parte din distribuțiile de aur ale unor spectacole regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui I. L. Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano și Agamiță Dandanache.

În anii 1960 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste și a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, Naționalul bucureștean, unde au fost montate spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală, dar și texte ale unor autori străini interziși la vremea aceea.

Citește și: Kirk Douglas a stabilit un nou record de longevitate pentru un actor

Evenimentul de vineri va fi moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu și va debuta la ora 17.00 cu o proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio și vernisajul expoziției Radu Beligan, în foaierul Sălii Studio. Expoziția va putea fi vizitată între 14 și 21 decembrie.

De la ora 17.30, în foaierul Sălii Studio va avea loc lansarea albumului "Radu Beligan - 100".

Totodată, de la ora ora 18.00, la Sala Pictura va avea loc o evocare Radu Beligan, cu participarea următorilor: Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Călin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu, Adrian Vasilescu.

Radu Beligan a murit în iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.