Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evgheni Prigojin a răbufnit: 'Un turn de la Kremlin a decis să joace jocuri periculoase'

point.md
Evgheni Prigojin

Liderul grupării mercenare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că facțiunile de la Kremlin distrug statul, încercând să semene discordie între el și luptătorii ceceni, informează Reuters, potrivit Rador.

Acea dispută fusese soluționată, dar luptele interioare de la Kremlin au deschis o cutie a Pandorei de disensiuni, a spus el. Prigojin, în vârstă de 62 de ani, care a fondat grupul de mercenari Wagner și este membru al cercului mai larg al președintelui Vladimir Putin, a câștigat notorietate în timpul războiului de 15 luni din Ucraina. Trupele sale au fost în primele linii ale bătăliilor din orașul Bahmut și din alte părți, dar el a fost implicat în dispute și cu armata rusă în legătură cu tactici, sprijin logistic și alte probleme.

Evgheni Prigojin a spus că o dispută între el și forțele cecene, care luptă, de asemenea, alături de armata rusă în Ucraina, a fost rezolvată. Dar el a dat vina pentru discordie pe facțiuni neidentificate de la Kremlin - pe care le numește "turnuri ale Kremlinului".

Uneltirile lor au scăpat atât de mult de sub control, încât Vladimir Putin a fost forțat să-i dojenească la o reuniune a Consiliului de Securitate, a spus el. "Cutia Pandorei este deja deschisă - nu suntem noi cei care am deschis-o", a spus Prigojin într-un mesaj postat de serviciul său de presă. "Un turn de la Kremlin a decis să joace jocuri periculoase". "Jocurile periculoase au devenit obișnuite în turnurile Kremlinului; pur și simplu distrug statul rus".

El nu a identificat facțiunea de la Kremlin, dar a spus că aceasta și-a continuat încercările de a semăna discordie. Oficialii de la Kremlin nu au comentat observațiile sale.

Context

Vladimir Putin a organizat vineri o ședință a Consiliului de Securitate cu privire la relațiile "interetnice" din interiorul țării. Evgheni Prigojin a spus că remarcile făcute despre el de ceceni au sunat ca unele declaraţii de la începutul anilor 1990, când conflictele au cuprins orașele rusești după prăbușirea Uniunii Sovietice. "În mod clar, declarațiile făcute au fost destul de provocatoare, menite să mă rănească și să mă sperie", a spus el. Evgheni Prigozhin a mai spus că orice bătălie între forțele speciale Ahmat ale liderului cecen Ramzan Kadîrov și grupul Wagner va duce la o vărsare de sânge serioasă, dar că nu există nicio îndoială cu privire la învingător. El și-a exprimat din nou furia față de starea actuală a războiului și de culpabilitatea ministrului apărării, Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov. "Ministerul Apărării nu este în stare să facă nimic, deoarece de facto nu există - este în haos", a spus Prigojin. Ministerul Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Nici ministrul Şoigu, nici generalul Gherasimov nu au comentat în public declaraţiile lui Evgheni Prigojin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.