Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evoluţiile din Hong Kong şi situaţia drepturilor omului în Xinjiang, motive de îngrijorare pentru Australia şi Noua Zeelandă

Radio Romania Actualitati
China Sanctiuni

Australia şi Noua Zeelandă au exprimat luni grave îngrijorări cu privire la evoluţiile din Hong Kong şi la situaţia drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, în contextul în care cele două state din emisfera sudică încearcă să-şi armonizeze poziţiile faţă de cel mai mare partener comercial al lor, transmite Reuters.

În prima întrevedere faţă-în-faţă după mai bine de 15 luni între prim-miniştrii celor două state, Scott Morrison, respectiv Jacinda Ardern, Australia şi Noua Zeelandă au afişat un front comun cu privire la China, potrivit agerpres.ro.

Australia şi Noua Zeelandă au creat luna trecută o 'bulă de călătorie' după ce ambele ţări au reuşit să aducă sub control epidemia de COVID-19, ceea ce i-a permis şefului guvernului australian să se deplaseze într-o vizită în Noua Zeelandă.

Discuţiile s-au axat, între altele, pe China, Australia aflându-se în prezent în relaţii conflictuale cu Beijingul, în timp ce Noua Zeelandă încearcă o abordare mai conciliantă, care a determinat comentatori politici şi presa să sugereze că Wellingtonul nu adoptă o poziţie fermă faţă de problema drepturilor omului în China.

În conferinţa de presă comună, Jacinda Ardern a subliniat însă că Noua Zeelandă şi Australia au poziţii similare în domenii cum sunt comerţul şi drepturile omului.

Scott Morrison a întărit afirmaţiile lui Ardern, declarând că Australia şi Noua Zeelandă sunt naţiuni comerciale, dar niciuna din ele nu îşi va tranzacţiona suveranitatea.

Într-un comunicat comun, cei doi premieri au exprimat îngrijorări serioase cu privire la evoluţiile din Hong Kong şi la situaţia drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, şi au cerut Beijingului să respecte drepturile uigurilor şi ale altor minorităţi musulmane şi să acorde ONU şi altor observatori independenţi acces neîngrădit în regiune.

China a suspendat la începutul lunii mai dialogul economic strategic cu Australia pe termen nedefinit, la scurt timp după ce guvernul australian a anulat două acorduri cu Beijingul în cadrul Iniţiativei 'Belt and Road' (Noul Drum al Mătăsii).

În ultimele luni, China a impus restricţii la produse australiene precum orz, vin şi carne de vită. În acest context, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat săptămâna trecută că va crea o comisie de soluţionare a diferendului legat de exportul de orz. Înaintea vizitei lui Morrison, Noua Zeelandă a declarat că va sprijini Canberra în acest diferend.

Pe de altă parte, relaţiile economice ale Noii Zeelande cu China se consolidează, cele două state reînnoindu-şi în acest an acordul de liber schimb.

Luna trecută, Noua Zeelandă şi-a declarat 'disconfortul' faţă de extinderea rolului reţelei 'Five Eyes' a agenţiilor de informaţii din cinci state anglofone (Australia, SUA, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie). Declaraţia a creat speculaţii că Wellingtonul nu sprijină criticile recente ale grupului la adresa Beijingului.

'Când vine vorba despre Five Eyes, rămânem un membru dedicat - nu există niciun dubiu în această privinţă', a subliniat Jacinda Ardern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.