Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evreii din România ar putea avea un Memorial al Holocaustului şi a Salvatorilor de Evrei din Transilvania

www.merg.in
monumentul Holocaustului București

Preşedintele comunităţilor de evrei din Zalău-Sălaj, Dan Has, a declarat, joi, la sărbătorirea împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea Sinagogii Mari din Târgu Mureş, că a iniţiat un proiect pentru construirea unui Memorial al Holocaustului şi a Salvatorilor de Evrei, unic în Transilvania, care se va desfăşura pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, arată Agerpres.

"Suntem în faza de studii a unui proiect foarte mare, de ridicare a Memorialului Holocaustului şi a Salvatorilor de Evrei din Transilvania. În acest Memorial amplu vor fi proiectate o serie de alei, inclusiv a celor care donează banii necesari executării acestui proiect. Vor fi alei ale celor care au salvat evrei din Transilvania, va fi reprezentată fiecare gară, fiecare loc în care au fost ghetoizaţi evreii din Transilvania, cele 14 gări de unde au fost transportaţi spre lagărele morţii, spre Auschwitz. Fiecare eveniment va avea o alee cu câte un monument iar pe acel monument vor fi trecute toate datele despre cele întâmplate în ghetoul respectiv, spre exemplu cum este ghetoul de la Târgu Mureş, de la Gherla, de la Sighetu Marmaţiei sau de la Şimleul Silvaniei. Vor fi date despre familii, despre absolut tot ce ţine de deportarea evreilor. Acum culegem date de la toate comunităţile evreieşti din Transilvania", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele comunităţilor de evrei din Zalău-Sălaj.

Memorialul va fi construit în imediata vecinătate a Cimitirului Evreilor din Zalău, pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, iar elementele pe care le va conţine, inclusiv trenul cu deportaţi sau crematoriul, vor fi în mărime naturală.

"În proiect suntem angrenaţi împreună cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Proiectul va avea un amplasament de 4.000 mp, va conţine un muzeu, o sală de studiu a Holocaustului în care vor studia studenţi şi profesori din Europa, pentru a transmite şi a face cunoscută istoria şi tragediile prin care au trecut evreii din Europa. Memorialul va fi unic în Transilvania şi va viza toate ghetourile, începând cu cel de la Sfântul Gheorghe, Târgu Mureş etc. Va fi un proiect amplu, valoarea proiectului se va stabili în funcţie de studiul de fezabilitate care este în lucru. Avem de proiectul cu o viziune 3D şi dorim ca anul viitor să începem lucrările, cu ridicarea soclului de beton în care va fi zona statuară, un tren, care se termină cu un crematoriu, şi o reprezentare a ceea ce a rămas după evreii deportaţi, adică valizele. Totul va fi la dimensiuni reale, copiii, oamenii, trenul, totul", a precizat Dan Has.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.