Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-agent FBI a murit în Iran: episod sensibil pentru SUA

FBI

Americanul Robert Levinson, agent FBI în rezervă, dispărut în circumstanţe misterioase în 2007 în Iran, a "murit, în timp ce se afla în detenţia" autorităţilor iraniene, a anunţat miercuri familia sa, potrivit France Presse, scrie Agerpres. Washingtonul a afirmat întotdeauna că Bob Levinson nu lucra pentru guvernul american în momentul dispariţiei sale în martie 2007, pe insula Kish, în Golf. El fusese trecut în rezervă de FBI de circa zece ani. Dar, potrivit Washington Post, el lucra pentru CIA şi urma să se întâlnească un informator cu privire la programul nuclear iranian.

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a confirmat oficial decesul său, dar a lăsat să se înţeleagă că este probabil. "Nu ne-au spus că a murit, dar mulţi oameni cred că aşa este", a afirmat Trump, declarându-se "dezolat".

El a recunoscut că informaţiile "nu sunt încurajatoare". "Era bolnav de câţiva ani", a adăugat Donald Trump, vorbind despre acesta la trecut şi recunoscând că nu a reuşit să-l readucă în Statele Unite.

Fără să fie în măsură să precizeze cauzele sau data decesului celui care a fost deseori prezentat ca cel mai vechi ostatic din istoria americană, familia a apreciat doar că moartea lui s-a produs înainte de pandemia de COVID-19.

"Nu-l vom uita pe Bob şi vom susţine tot ce va fi întreprins pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de această crimă oribilă", a reacţionat într-un comunicat Asociaţia agenţilor FBI, adresând "sincerele sale condoleanţe" familiei.

Decesul lui Robert Levinson, dacă se confirmă oficial, riscă să agraveze şi mai mult relaţiile deja extrem de tensionate între SUA şi Republica islamică.

Administraţia lui Donald Trump, care a făcut o prioritate din eliberarea cetăţenilor săi "ostatici" sau "reţinuţi pe nedrept" în străinătate, îşi afişase de mai multe ori hotărârea de a-l "localiza" pe Bob Levinson pentru ca acesta "să se poată întoarce acasă".

La începutul anului 2016, administraţia precedentă a lui Barack Obama afirmase că, în opinia sa, Robert Levinson nu mai era în Iran. O recompensă de cinci milioane de dolari fusese anunţată atunci pentru orice fel de informaţie care ar fi putut duce la localizarea şi la readucerea sa în SUA.

Familia a acuzat autorităţile iraniene că a "minţit pe lumea tot acest timp", asigurând că nu ştie ce i s-a întâmplat fost agent al FBI. Responsabili iranieni afirmaseră de mai multe ori că el a părăsit ţara şi că nu dispun de nicio informaţie despre el.

O imagine a sa, cu barbă, în lanţuri şi purtând o uniformă portocalie de deţinut, fusese făcută publică la începutul anului 2013 şi părea făcută într-adevăr cu doi ani mai devreme, fără să se ştie în ce fel de circumstanţe, unde şi de către cine a fost făcută.

"Ei au răpit un cetăţean străin şi l-au privat de drepturile sale fundamentale, sângele lui este pe mâinile lor", a acuzat familia, criticându-i de asemenea pe "cei care, în cadrul guvernului american, l-au abandonat timp de atâţia ani".

Familia a mulţumit totuşi preşedintelui Trump pentru eforturile sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.