Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ex-judecător al Curții Constituționale: Preşedintele nu e obligat să desemneze un candidat

Radio Free Europe
Moldova

Curtea Constituţională nu a obligat preşedintele să desemneze candidatul de premier propus de aşa-numita majoritate parlamentară la care fac referire şi trimitere socialiştii şi aliaţii lor.

Despre aceasta a declarat Nicolae Osmochescu, fost judecător al CC, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Potrivit fostului judecător constituţional, aceasta nu este o majoritate parlamentară legalizată şi formalizată, ci o colectare de semnături.

„O majoritate parlamentară formalizată trebuie să fie formată prin semnarea unui document cu efecte politice şi juridice, prin care părţile îşi asumă anumite angajamente, obligaţii, respectiv responsabilităţi. De asta nu a fost obligată Maia Sandu”, a spus Nicolae Osmochescu.

Acesta a mai declarat că se aştepta ca desemnarea repetată a Nataliei Gavriliţa să fie respinsă de către CC.

„Maia Sandu să meargă la consultările repetate cu fracţiunile parlamentare şi să decidă ce candidatură va propune. În Constituţie e stipulat clar că preşedintele propune candidatul la funcţia de premier, este dreptul lui discreţionar”, a spus Nicolae Osmochescu.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat că decizia CC este o lovitură dată consilierilor Maiei Sandu.

„Acest lucru trebuie să fie sesizat şi conştientizat de echipa prezidenţială. Nu poţi să mergi foarte mult pe această cale, când ai un asemenea verdict”, a spus Anatol Ţăranu.

Acesta a mai precizat că trebuie să existe un dialog între fracţiunile parlamentare şi Maia Sandu şi, dacă majoritatea va insista pe candidatura Marianei Durleşteanu, preşedintele are o dilemă, dacă să accepte sau nu candidatura.

„Există o variantă. O confruntare frontală cu adversarii politici, dar asta înseamnă încălcarea Constituţiei, ce poate duce la impechemeant, care nu va trece. Aşa intrăm iar în blocaj”, a spus Anatol Ţăranu.

Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul., a spus în cadrul emisiunii că, dacă Maia Sandu vine cu argumente care să pună la îndoială competenţele şi integritatea candidatului desemnat, atunci îl poate respinge.

„În acelaşi timp, nu înseamnă că majoritatea constituită nu ar veni cu un nou candidat la funcţia de premier, care să îndeplinească toate condiţiile legale, iar Maia Sandu este nevoită să îl nominalizeze. În caz contrar, intrăm în blocaj”, a spus Veaceslav Berbeca, care a mai menţionat că, în această situaţie, nu sunt condiţii pentru alegeri parlamentare anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.