Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la plata certificatelor verzi, amânată cu cel puţin două luni

energie

“Momentul la care intră în vigoare exceptarea se amână cu două luni, pentru octombrie. Este posibil ca ea să devină funcţională chiar de la 1 ianuarie 2015” a declarat vicepreşedintele ANRE  pentru Economica.net.

Mai mult, oficialul a explicat că, datorită faptului că schema de sprijin pentru marea industrie trebuie aprobată de Comisia Europeană, iar avizul acesteia încă nu a fost primit, autoritățile au fost nevoite să elaboreze un nou act normativ care amână cu două luni intrarea în vigoare a acestei exceptări.

În luna iunie, Guvernul a adoptat o hotărâre  pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

“Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro - intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro - intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro - intensităţi de 10 - 20% şi 40% în cazul unei electro - intensităţi de 5 - 10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro”,  se arăta în comunicatul Executivului de la acea dată.

Practic, schema de sprijin excepta marii consumatori industriali de la plata a până la 85% din cota de certificate verzi, în funcţie de mai multe criterii.  Guvernul a elaborat-o după ce marii consumatori de energie, în frunte cu producătorul de aluminiu Alro Slatina s-au plâns că devin necompetitivi din cauza costului prea mare cu energia electrică, generat de sprijinul pentru energia regenerabilă. Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a plătit anul trecut 20 de milioane de euro pentru certificatele verzi.

O problemă neelucidată - Cine plăteşte?

Deşi Guvernul a instituit prin act normativ schema de sprijin, este nevoie de legislaţie secundară, elaborată de ANRE, pentru ca aceasta să intre în vigoare, legislaţie care încă nu există. Principala dilemă, rămasă neelucidată, a acestei scheme de sprijin este legată de cine va suporta costul acelor certificate verzi care nu vor mai fi plătite de marii consumatori.

Vicepreşedintele ANRE Emil Calotă a precizat că, aşa cum se înţelege acum din textul legii, certificatele pe care nu le vor plăti marii consumatori industriali vor fi redirecţionate către celelalte categorii de consumatorii industriali şi către populaţie. "9 TWh de energie este consumul consumatorilor exceptaţi, adică 20% din total. Cu toate acestea, sprijinul populaţie pentru regenerabile va fi menţinut la 35 de lei/MWh" , a spus Calotă.

Oficialul ANRE nu a reuşit totuşi să explice cum s-ar putea realiza un transfer de contribuţie de la marii consumatori către micii consumatori şi populaţie, dar, în acelaşi timp, contribuţia popuţaţiei să rămână neschimbată.

Schema de sprijin se întinde pe 10 ani, iar valoarea totală a ajutorului pe care îl vor primi marii consumatori se ridică la circa 750 de milioane de euro. Cine plăteşte însă aceşti bani care trebuie să ajungă la investitorii din regenerabile?

Oficialii ANRE au spus, încă dinainte ca schema să fie aprobată de Guvern, că restul consumatorilor ar fi cei care, teoretic, ar trebui să plătească, inclusiv populaţia. Pe de altă parte, marii consumatori au explicat că schema de sprijin ar trebui să fie suportată chiar de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care nu ar mai trebui să primească aceşti bani, dat fiind că România şi-a depăşit ţintele asumate în materie de MW “verzi” instalaţi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.