Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - ANALIZĂ INTERNĂ SCURSĂ DIN PSD

secret

Stiripesurse.ro va prezinta IN EXCLUSIVITATE o analiza interna referitoare la cauzele pierderii de catre Victor Ponta a alegerilor prezidentiale. Este prima analiza de acest tip care 'transpira' din PSD pana in acest moment.

Analiza a fost realizata la varful TSD, acolo de unde a pornit Victor Ponta in politica mare. Concluziile taie in carne vie: se descrie o "realitate dramatica" in care Victor Ponta a atras doar 29,9% din tineri la vot, iar Klaus Iohannis - 70,1%.

Interesant este ca cei din TSD nu-si asuma vina pentru aceasta situatie si arata cu degetul catre seniori. Analiza pare, in acest context, si un cartonas galben pentru Victor Ponta, insa exprimat cuminte, fara referiri directe. Se spune ca sub actualul leadership al PSD, in frunte cu Victor Ponta, potentialul atragerii de electorat tanar "nu a fost deloc fructificat" in partid si ca sub conducerea lui Victor Ponta exista o "lipsa de promovare democratică a tinerilor la nivel național" in PSD.

Analiza pleaca de la intrebarea "De ce nu a fost votat Victor Ponta de tineri?" si continua cu informatia ca in PSD "umbla mitul" ca tinerii nu sunt interesați de alegeri și că politicienii nu ar trebui să-i ia prea mult în calcul.

La finalul articolului puteti citi analiza integrala.

EXTRASE DIN ANALIZA:

- În categoria celor între 18 și 30 ani, Victor Ponta a fost votat de doar 29,9%, iar Klaus Iohannis de 70,1%.

-În rândul celor cu studii superioare, situația nu este diferită: 31,77% pentru candidatul PSD, 68,23% pentru cel al ACL.

- Respingerea tinerilor față de candidatul PSD s-a văzut și în rezultatele înregistrate de partid în marile centre universitare ale țării.

- În plus, în Diaspora, acolo unde mulți tineri studiază și au un loc de muncă, Victor Ponta a fost preferat de doar 10,27% dintre votanți.

- La toate aceste cifre se adaugă imaginea a mii de tineri aflați pe străzile marilor orașe din România, a căror atitudinea față de PSD a fost extrem de critică. Reactivarea clișeelor despre PSD - corupție, comunism, aroganță -  a avut loc și de această dată, ceea ce traduce un eșec al partidului de a se prezenta corect în fața acestor tineri și de a scăpa de etichetele anilor 90 și 2000.

-- Dacă vrea să nu mai repete experiențele din 2004, 2009 și 2014, PSD trebuie să se pregătească de alegeri cu prezențe de 60-70%. Speranțele unui control al votului în zona unei prezențe de 40-50% în alegerile prezidenţiale s-au dovedit a fi deșarte. Cu o Diaspora tot mai activă care cere vot prin corespondență și online, cu tineri care vin la vot la prezidențiale în cifre nemaiîntâlnite, PSD trebuie să se adapteze sau va fi din nou o victimă. Fără voturile tinerilor, PSD va pierde în următorii 5-10 ani statutul de cel mai mare partid din România.

Critici la adresa conducerii centrale a PSD:

- Organizația de tineret a Partidul Social Democrat are cel mai mare număr de tineri aleși locali, tineri  parlamentari, tineri europarlamentari, dar, din cauza leadershipului, acest potențial nu fost deloc fructificat.

- Monopolul vizibilității publice pe zona de tineret a împiedicat afirmarea tinerilor cu potențial electoral, care ar fi indicat electoratului tânăr proiectele PSD pentru această categorie.

- Lipsa de promovare democratică a tinerilor la nivel național a impiedicat afirmarea potențialului resurselor umane ale TSD și a tinerilor lideri performanți din teritoriu.

- Pentru a fi cu adevărat eficientă, organizația de tineret nu trebuie să fie doar ea autonomă; trebuie să fie condusă de lideri care să fie autonomi și indepedenți față de liderii seniori sau de la centru.

- Trebuie încurajate critica și libertatea de exprimare în interiorul partidului (TSD și PSD nu trebuie să fie conduse prin execuție, ci prin consens) înainte de pierderea alegerilor, atunci când nu e prea târziu și lucrurile încă se mai pot îndrepta.

ANALIZA COMPLETA REALIZATA IN TSD (PDF)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.