Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! Dezastru iminent în București: 90% din firme afectate și colapsul PIB

Primaria Capitalei
PUG Bucuresti PUZURI

Ce s-a întâmplat?

O știre care ar fi trebuit să cutremure clasa politică, în frunte cu responsabilii pentru generarea ei, pare să fie, încă, ignorată. După cum redacția noastră anunțase în ultima vreme, economia Bucureștiului, și implicit a României, riscă o o scădere abruptă în urma deciziei consilierilor generali ai PNL și USR de a suspenda PUZ-urile Capitalei.

Efectul: 9 din 10 firme din insustria construcțiilor riscă insolvența, iar PIB-ul național riscă o uriașă scădere. Întrucât piața imobiliară este caracterizată de inerție, hotărârea de acum 2 ani, inițiată de primarul Nicușor Dan va produce nu doar încetinirea dezvoltării și reducerea încasărilor bugetare, dar și un număr uriaș de șomeri.

Dezastrul în cifre

Într-un eveniment organizat de Bucharest Real Estate Club, economistul și analistul financiar Iancu Guda a prezentat  un raport devastator prin concluziile sale, dintre care spicuim:

- estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale de 3,45 miliarde de euro pe următorii 3 ani

- contribuția Bucureștiului la formarea PIB a scăzut cu 2,4%

- inevitabila creștere a prețurilor apartamentelor, în condițiile scăderii dramatice a ofertei, ceea ce va conduce la un acces prohibitiv, gripând inclusiv piața creditării

- afectarea gravă a efectului de multiplicare din economie va duce la blocarea activității a 90% dintre firmele din domeniu

- dispariția marilor investitori în domeniu, care se vor orienta spre alte piețe, scăzând ritmul dezvoltării Capitalei și regiunii

”Costurile de oportunitate sunt enorme, în condițiile în care veniturile fiscale potențiale care se pot pierde s-ar putea orienta către construcția a 5 spitale, 5 licee și 10 școli primare cu grădinițe, în fiecare sector din București. Alternativ, cu aceste fonduri se poate reface întreaga rețea uzată de termoficare a Bucureștiului”, a declarat autorul studiului, Iancu Guda.

Perspectivele

Iar situația nu are mari șanse de remediere, în absența unor decizii politice responsabile. Asta pentru că, în absența PUZ-urilor, singura formă de reglementare a urbanismului rămâne PUG (Planul Urbanistic General). Acesta a fost deja anulat în primă instanță, la inițiativa acelorași „salvatori”, iar dacă sentința rămâne definitivă, în Capitala României nu se va mai putea realiza nicio lucrare, nici măcar de natură edilitară (reabilitări de drumuri, parcuri, anvelopări de blocuri, modernizarea rețelelor de utilități etc.).

Invocând disparitățile urbanistice și cazurile punctuale aflate la limita sau înafara legii, majoritatea PNL-USR din Consiliul General a susținut și susține deciziile lui Nicușor Dan, în pofida iminentului și inevitabilului dezastru pe care acestea îl produc. Altfel spus, pedepsesc la grămadă pe toată lumea, condamnând locuitorii zonei metropolitane la șomaj, iar finanțele Statului la o pagubă uriașă.

Cum distrugi o industrie?

În plus, cum indicatorul pieței construcțiilor este cel mai relevant aspect al stadiului și ritmului dezvoltării unei regiuni, multe alte investiții străine vor fi descurajate. Perspectiva este una sumbră, conform lui Guda: “Această situație cu PUZ-urile, noi sau cele care erau în derulare, care sunt practic blocate, se vede deja în valoarea adăugată diminuată generată de această industrie în Bucuresti. Dacă vi se pare puțin, să stiți că este enorm. Și am să vă dau un exemplu: stiți cât reprezenta sectorul agriculturii în anii ’90? 25%, iar acum 4%, deci 0,6% pe an. Așa cade o industrie. Opinia mea, documentată întrun studiu, este că efectul va fi unul de bulgare care crește exponențial. Cu fiecare zi în care acest blocaj persistă, efectele o să fie exponențiale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.