Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV! Fostul ministru Vlădescu A FOST EXPUS în fața unui martor chiar de 'colegii de faptă' - Îi explicau cum poate 'ajuta' demnitarul

zf.ro
Mircea Ionut Costea

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

În preambulul dosarului DNA arată pe scurt cum a fost posibil ca în plină criză financiară, dar și înainte și după, oficiali de rang înalt ai statului să încaseze milioane de euro în conturile unor firme din paradisuri fiscale controlate fie direct fie prin interpuși.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 - 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București - Constanța.

Unul dintre martorii esențiali ai procurorilor DNA, avocatul Doru Boștină a detaliat în fața anchetatorilor dedesubturile înțelegerii prin care firma sa devenea practic un paravan pentru transferurile unor sume de bani ce trebuiau să ajungă la oficiali ai statului român.

Martorul a aflat la un moment dat că și la fostul ministru Sebastian Vlădescu urmau să ajungă sume de bani prin această schemă iar acest lucru l-a aflat de la cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea și Mihaela Mititelu, o apropiată a acestuia.

L-au pus pe tava martorului

„Ulterior, din discuțiile avute cu Costea Ionuț și Mititelu Mihaela, discuții purtate chiar la mine în birou, am înțeles că pentru buna derulare a contractului (dintre firma austriacă Swietelski și Căile Ferate Române - n.r.) era foarte importantă și contribuția lui Sebastian Vlădescu, care era ori ministru de finanțe ori secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe.

Rolul acestuia era să aprobe finanțarea de către Ministerul de Finanțe a proiectului și transferul sumelor din Trezorerie în contul CN CFR.

Nu pot fixa în timp momentul acestor discuții, însă a fost cu mult înainte de a mi se indica societățile Sebimob și Lord Expert, ca societăți în care urmau să ajungă sumele de bani pentru contribuția lui Vlădescu Sebastian.

Din discuțiile purtate de cei doi, a rezultat că de relația cu Vlădescu Sebastian se ocupa Costea Ionuț, percepția mea fiind că cei doi sunt apropiați.

Știu că, anterior anului 2000 cei doi au fost colegi în cadrul Ministerului Finanțelor, amândoi fiind secretari de stat”, le-a explicat martorul Boștină anchetatorilor de la DNA în timpul urmăririi penale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.