DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXCLUSIV Frăția Mihalache-Dâncu-Oprea-Maior din Academia de Științe ale Securității Naționale

ziuaveche.ro
ASSN

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, încasează 2.700 lei pe lună de la o instituție fondată de Gabriel Oprea și aflată sub coordonarea SRI, MAI si MapN. Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale nu are, la trei ani de la înființare, un site cu membrii și activitățile derulate, așa cum prevede legea. Vicepremierul Vasile Dâncu este membru-fondator al ASSN, la fel și fostul vicepremier Gabriel Oprea, care este unul din personajele-cheie din spatele Academiei. Fostul director SRI George Maior a fost președinte al ASSN, iar în prezent Academia este condusă de fostul ministru PSD al Educației, Remus Pricopie. Din ASSN face parte si ministrul Educației, Adrian Curaj. Președintele Klaus Iohannis a spus despre ASSN ca "face din țara noastră un actor în dezbaterea globale de securitate".

Denumită inițial Academia de Științe Militare, actuala ASSN este definita in lege drept "instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”.

Instituția s-a înființat prin lege în 2012 la inițiativa deputaților Marian Săniuță, Eugen Bădălan, Ion Mocioalcă, George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea si senatorul Teodor Meleșcanu. Majoritatea au avut legături cu domeniul siguranței naționale. ASSN a intrat în linie dreaptă odată cu adoptarea de către Guvernul Victor Ponta a Hotărârii nr. 1122/2013 pentru aprobarea Structurii organizatorice şi a Statutului Academiei de Ştiinţe Militare, în vigoare de la 07.01.2014. Sediul instituției se află în municipiul Bucureşti, şos. Panduri nr. 68-72, sectorul 5, adresa fiind identica cu a Colegiului National de Aparare din subordinea MApN.

ASM reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, spune legea 56/2012. ASM are în componenţa sa membri titulari, membri corespondenţi, membri de onoare şi membri asociaţi. Numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi este 100, din care 50 membri titulari. Numărul membrilor de onoare şi numărul membrilor asociaţi se stabilesc prin statut.

Potrivit Statutului ASSN, Academia are în structură un număr de 3 secţii ştiinţifice, Secţia de ştiinţe militare, Secţia de ordine publică si Secţia de informaţii şi securitate naţională. Cele trei secții trebuie să contribuie la activitatea de cercetare ştiinţifică din domeniul lor de activitate, să dezbată probleme ştiinţifice care interesează ASM și să organizeze manifestări ştiinţifice.

Membrii titulari şi membrii corespondenţi sunt aleşi pe viaţă, iar membrii de onoare sunt aleşi pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi încă un mandat. Membrii asociaţi sunt selectaţi pe perioadele şi în condiţiile stabilite prin contractele de asociere.

Membrii ASM trebuie să contribuie la fundamentarea necesarului de resurse de finanţare a activităţilor de cercetare-dezvoltare pe termen mediu şi lung din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională și să să se implice în asigurarea de fonduri necesare funcţionării ASM.

KLAUS IOHANNIS: Rolul vostru e esențial

La Palatul Cercului militar Naţional a avut loc la 27 august 2015 în prezența lui Klaus Iohannis, Gabriel Oprea și George Maior, conferința de prezentare a Noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, eveniment organizat de ASSN. Gabriel Oprea l-a asigurat pe Iohannis că va găsi în membrii ASSN oameni pregătiți să sprijine necondiționat orice demers pentru consolidarea siguranței și securității românilor și a României, iar Iohannis a subliniat importanţa Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, în actualul context de securitate:

”Într-o lume fără granițe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul și contribuția dumneavoastră devin esențiale. România are nevoie de instituții care să producă gândire strategică. Prin existența sa, Academia nu doar suplinește acest rol ci face din țara noastră un actor în dezbaterea globale de securitate. Am spus mereu că România nu dorește să fie doar un beneficiar de securitate ci și un furnizor. Vin în fața dumneavoastră și vă spun de această dată că România nu trebuie să fie doar un furnizor de securitate, ci și de idei despre securitate, de viziune despre cum trebuie organizată securitatea în secolul XXI”.

DECLARATIILE DE INTERESE

Dan Mihalache:

content-image

Vasile Dâncu:

content-image

 

Gabriel Oprea:

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.