Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV on-line - Cum s-au spălat bani pentru PNL în campania electorală din 2008/ RECHIZITORIU DNA

DNA

Procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată ieri a fostului consilier prezidențial pe probleme de apărare și siguranță publică, George Scutaru și a fostului secretar general al PNL, deputatul Dan Motreanu pentru spălare de bani.

Citește și: Cum a vrut Elena Udrea să-l demită pe Victor Ponta / FOTO + VIDEO

STIRIPESURSE.RO vă prezintă datele strânse de procurori în rechizitoriul înaintat instanței competente și în care este devoalat circuitul banilor negri care au fost spălați astfel încât să fie folosiți apoi în campania electorală a PNL-ului condus de Călin Popescu Tăriceanu la acea dată:
”Conform celor denuntate, inainte de recepția unei lucrări ce a facut obiectul licitatiei organizate de A.N.I.F. si castigate de SC (....) SA, in cursul lunii octombrie 2008, (....), director general la SC (....) SA Constanța a fost contactat telefonic de (....) care a solicitat un ajutor financiar în campania electorală din noiembrie - decembrie 2008, acesta candidând pentru funcția de senator de Buzău pe listele electorale ale (....).
Vezi și: Ce ascunde amânarea verdictului în Dosarul Referendumul?
După ce (....) și-a dat acordul de principiu, (....) i-a comunicat că va primi o factură de la un partener de campanie electorală de-al său, urmand a se achita contravaloarea facturii. Totodata, a precizat că valoarea aproximativă a facturii este de circa 50.000 lei.
Conform declarației sale, (....), după ce a acceptat solicitarea lui (....) , în data de 21.10.2008 a primit prin fax de la A.N.I.F. Someș Criș, factura fiind emisă de (....) SRL, cumpărător SC (....) CONSTANȚA, cuprinzând materiale promoționale în cuantum de 1150 seturi, în valoare de 52.026 lei, documentul fiind emis de Schaer Ana-Maria. În data de 04.11.2008 a fost achitată contravaloarea facturii, (....) precizand faptul că nu i-a fost livrat in realitate niciun material promoțional ce a fost descris în factură.
Prin Ordonanța nr. (....)/2015 din 24.09.2015, având în vedere că între cele doua dosare penale există legătură, s-a dispus reunirea dosarului nr. (....)/2015 la dosarul nr. 114/P/2015 al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmarirea penala urmand a fi continuata in cadrul dosarului penal nr. 114/P/2015.
CAPITOLUL II
STAREA DE FAPT :
(....)
6
In acea perioada, (....) i-a comunicat lui (....) ca are o cerere de punere in posesie a unei suprafete de teren de pe raza mun. Buzau de solutionarea careia era direct interesat.
(....)
În perioada în care cererea de punere în posesie era soluționată, (....) a promis ca o parte din contravaloarea suprafetei de teren ii va fi remisa lui (....), pentru a fi folosita in campania electorală.
In acest context denuntatorul (....) a primit de la (....) suma de aproximativ 700.000 euro, prin intermediul lui (....) . In fapt suma de bani pretinsa si primita a fost in cuantum de 1 milion de euro, din care suma de 300.000 euro a fost retinuta de (....) pentru „serviciile” sale de intermediere, restul de 700.000 euro fiind încasați de (....).
Din suma de 700.000 euro pe care a primit-o (....) de la (....) prin intermediul lui (....) , suma de 170.000 de euro i-a fost remisă lui Scutaru George Adrian, iar suma de 250.000 euro a fost remisa lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind remise în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidaților Partidului (....) , după cum declară denunțătorul (....) .
Cercetarile efectuate in prezentul dosar au confirmat pe deplin aceste sustineri.
Remiterea sumelor atat catre Scutaru George Adrian cat si catre Motreanu Dan Stefan s-a facut in numerar, in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi dupa ce (....) ii daduse in numerar suma de 700.000 euro, cand denuntatorul (....) s-a deplasat in Bucuresti unde s-a intalnit cu Motreanu Dan si Scutaru George. Acesta a precizat ca intalnirea si remiterea sumelor de bani s-a realizat astfel cum s-a precizat anterior in sediul Partidului (....)).
7
Cu privire la modalitatea de impartire a sumei de bani, denuntatorul a precizat ca s-a facut o partajare in trei, iar pe de alta parte, la Buzau cheltuielile pentru campania electorala urmau a fi impartite intre Scutaru George si (....) .
Mai mult, denunțătorul (....) a precizat faptul că atât Scutaru George Adrian (la acea data Presedinte al Partidului (....) Buzau si deputat de Buzau) cât și Motreanu Dan Ștefan (secretar general al Partidului (....) si deputat de Calarași) au avut cunostință de proveniența sumelor de bani primite precum si de scopul remiterii acestora.
Totodata, (....) a precizat faptul ca, legat de punerea in posesie de care era interesat (....) au avut loc mai multe discutii dupa cum urmeaza:
- intre denuntatorul (....), Motreanu Dan Stefan si (....) in sediul (....) central,
-intre denuntatorul (....), Scutaru George Adrian si Motreanu Dan Stefan, ocazii cu care cei doi au fost informati atat de problema lui (....) cat si despre intelegerea legata de remiterea sumelor de bani. Denuntatorul a precizat in cadrul declaratiei dată in fata organelor de urmarire penala (din 02.04.2015) ca discutia a fost de genul „daca (....) se tine de cuvant, vom imparti tot ceea ce se va obține”.
In cadrul acestor intalniri, dupa cum precizase anterior denuntatorul, au avut loc discutii legate de acea punere in posesie, iar intalnirea cu (....) si Motreanu a avut loc tocmai pentru ca (....) sa aibă confirmarea si Motreanu Dan este implicat in aceasta cauza.
Denuntatorul (....) a precizat faptul ca suma de bani primita de catre Scutaru George Adrian (in cuantum de 170.000 euro) a fost folosita in campaniile electorale din anul 2008 (locale si generale). In acest sens, prin intermediul SC (....)QMM SRL, detinuta de Scutaru George Adrian ce avea obiect de activitate ”publicitate sau monitorizare media” au fost achizitionate materiale electorale.
8
(....) a tinut sa mentioneze faptul ca stie cu exactitate modalitatea de cheltuire a banilor, intrucat cheltuielile in scop electoral erau facute in comun, iar (....) a avut contact direct cu distribuitorul de materiale electorale. Cu privire la distribuitorul de materiale electorale, (....) a declarat ca acesta era un cetatean chinez ce avea o firma care a furnizat materialele electorale catre firma de media folosita de Scutaru George, sumele de bani primite de la (....) fiind rulate prin intermediul acestei firme.
În data de 08.07.2015 a fost audiata inculpata Schaer Ana Maria, context in care, care a confirmat cele spuse de denuntator cu privire la folosirea societatii SC (....)QMM SRL de catre Scutaru George in vederea finantarii ilegale a campaniei electorale a Partidului (....) prin incheierea de contracte fictive si efectuarea unor operatiuni bancare succesive, dupa cum urmează:
 deține calitatea de administrator al SC (....)QMM SRL din anul 2005, firma ce avea obiect de activitate principal ”monitorizare presă”. În cursul anului 2008 calitatea de asociat majoritar o avea SCUTARU GEORGE cu un procent de aprox. 64%, aceasta detinand in continuare calitatea de administrator.
 La începutul verii anului 2008(asa cum a declarat si martorul (....)) a fost contactată de SCUTARU GEORGE care i-a înmânat un înscris pe care erau notate datele unui furnizor de la care urma să achiziționeze ”materiale textile”.
 Acest fapt l-a aflat din discuțiile ulterioare cu SCUTARU GEORGE, ocazie cu care i-a spus că urmează să se ocupe exclusiv de relația cu acest furnizor. Firma furnizoare se numea (....) și era reprezentată de un cetățean chinez pe care îl chema (....), din câte isi aminteste.
 despre materialele textile, SCUTARU GEORGE i-a spus că urmează „să fie inscripționate” (contrar celor afirmate de catre
9
reprezentantul Echo International Industry SRL, respectiv Chen Liding care a spus in mod explicit ca materialele erau inscriptionate cu sigla Partidului (....) ). Aceasta a sustinut ca nu știa cu ce urmau să fie inscripționate, deoarece nu le-a văzut, iar SCUTARU GEORGE nu i-a spus nimic. Cu toate aceste, a admis că, fiind un an electoral, este vorba de inscripții cu caracter electoral.
 Aceasta a precizat că SCUTARU GEORGE i-a atras atenția în mod expres să se ocupe exclusiv de relația cu furnizorul (....) , el urmând să se ocupe de relația cu clienții și de inscripționarea materialelor.
 Nu a văzut materialele astfel achizitionate niciodată, nu știe unde erau livrate și depozitate. De altfel societatea nici nu avea depozit și nici alt gen de spații de stocare
 Sumele de bani cu care se achita valoarea acestor materiale erau transferati de către clienții societatii (....)QMM SRL, în baza serviciilor de inscripționare de care a spus că se ocupă domnul SCUTARU GEORGE
 Fiind intrebata despre o serie de societati comerciale care efectuau transferuri bancare catre (....)QMM SRL, respectiv (....) aceasta a precizat ca acestia nu sunt toti clientii societatii, firma având în jur de 80 de clienți în acea perioadă.
 de relația cu clienții se ocupa SCUTARU GEORGE,susține inculpata, iar din societățile enumerate, aceasta arată că (....) aparțineau (....) . Furnizorul (....) SRL era platit din banii primiți de la (....) . Acestor firme li se facturau materiale inscripționate, pe care nu le-a văzut și despre care nu cunoaste nimic. Toate datele erau oferite de SCUTARU GEORGE, fără ca aceasta să știe ce se ascunde în spate, iar pe baza datelor întocmea facturile. Toate
10
plățile s-au efectuat prin bancă. Firma a fost preluată în 2005 de la GEORGE SCUTARU care fusese ales deputat.
 În legătură cu contractul cu SC (....) SRL aceasta a mentionat că l-a încheiat în două exemplare, că i le-a dat lui SCUTARU George, rugându-l să îi aducă un exemplar înapoi, fapt care nu s-a întâmplat, deși a insistat în multiple rânduri. Si cu (....) SRL s-a întâmplat același lucru, in sensul ca SCUTARU GEORGE nu i-a înapoiat un exemplar al contractului. De asemenea, în legătură cu (....) și (....) , respectiv firmele care au cumpărat materialele inscripționate s-a întâmplat în mod identic, din acest motiv nu le-a putut prezenta organelor de urmărire penală.
 Aceasta a precizat ca societatea a realizat profit în urma acestor tranzacții pe care le-am evidențiat în declarația fiscala 394
* * *
Din analiza operatiunilor bancare a rezultat insa faptul ca sumele incasate de la clienti sunt in totalitate transferate catre furnizor. Mai mult, contrar unei operatiuni comerciale normale (in care un operator economic in prima instanta efectueaza demersuri pentru achizitia marfii si ulterior vinde marfa catre potentialii clienti), initial sumele sunt incasate de la asa zisii clienti iar abia ulterior, in totalitate sunt transferati catre furnizorul (....) SRL.
* * *
 Numita Schaer Ana Maria a precizat ca il cunoaste pe Motreanu Dan. De asemenea, din discuțiile cu SCUTARU GEORGE a aflat că Scutaru George, împreună cu Dan Motreanu au înființat o firmă de panotaj exterior denumită (....) SRL. Din câte isi aminteste, la un moment dat SCUTARU George și MOTREANU Dan s-au retras din societate, iar ea impreuna cu (....) au preluat părțile sociale.
11
Martorul (....), asociat si administrator al S.C. (....) S.R.L. Bucureşti, ce are ca obiect principal de activitate importul de confecţii din Republica Populară Chineză a confirmat cele denuntate de catre (....) (precum si faptul ca il cunoaste pe acesta) si a facut urmatoarele precizari:
 cu privire la relaţia comercială dintre (....) SRL şi S.C. (....)S.R.L. a mentionat ca în vara anului 2008 şi pe parcursul lunilor de toamnă ale aceluiaşi an, a derulat o afacere între cele două firme, ce a constat în livrarea către S.C. (....)S.R.L. a mai multor obiecte de îmbrăcăminte (tricou mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli, şorturi).
 valoarea contractului a fost în cuantum de 490.000 euro plus TVA. Toată documentaţia care a stat la baza derulării contractului a fost predata organelor de ancheta la data de 04.03.2015, ocazie cu care s-a încheiat un proces-verbal de către organele de urmărire penală.
 toate materialele anterior mentionate ce au facut obiectul contractului au fost inscripţionate pentru Partidul (....) , aducandu-si aminte inscriptia acestuia (aspectul conform caruia pe fondul de culoare galbenă era desenată o săgeată albastră – logo-ul (....) ).
 totodata, acesta a recunoscut sigla Partidului (....), care a fost inscripţionată pe materialele livrate către S.C. (....)S.R.L.
 materialele inscripţionate cu sigla (....) au fost făcute în Republica Populară Chineză şi întreg lotul de marfă a fost livrat în containere, în portul Constanţa, reprezentanti ai SC (....) SRL ridicand marfa, aducand-o la Bucuresti de unde in cele din urma a fost livrata catre reprezentantii beneficiarului, respectiv SC (....) SRL
 contractul comercial nr. (....) /21.07.2008 incheiat intre cele doua societati a fost semnat de catre acesta din partea S.C. (....) S.R.L. Bucureşti, iar
12
din partea S.C. (....)S.R.L. a semnat doamna ANA MARIA SCHAER, persoana pe care a recunoscut-o din fotografia prezentata de organele de urmarire penala
 acesta a confirmat aspectele declarate de (....), in sensul că acest contract de livrare de materiale de campanie electorala i-a fost propus de (....) , pe care de asemenea l-a recunoscut in urma prezentarii fotografiei de catre organele de ancheta
 (....) i-a fost recomandat de un alt conational, in cadrul unei intalniri la un restaurant din Bucuresti, ocazie cu care s-a discutat si despre acesta
Martorul (....) a sustinut cele denuntate de (....), dupa cum urmeaza:
 in cursul anului 2004 l-a conscut pe Motreanu Dan Stefan, secretar general al (....) pe Scutaru George l-a cunoscut prin intermediul lui (....) , în anul 2007 iar pe (....) l-a cunoscut prin intermediul numitilor (....) şi (....) , ambii din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative in perioada respectiva. Mai mult, cu (....) a legat chiar o relaţie de prietenie.
 Prin intermediul lui (....) a purtat discuţii legate de finanţarea campaniei electorale din anul 2008, dar şi cele din 2009, când au fost organizate alegeri prezidenţiale şi euro- parlamentare.
 Acesta a precizat ca modalitatea in care a remis sumele de bani catre (....) este conforma cu cele relatate in cadrul dosarului penal (....) /P/2014, respectiv prin intermediul lui (....) , numitului (....) remitandu-i totodata si sume de bani în numerar.
 In ceea ce priveste suma de bani remisa prin intermediul lui (....) , (....) a precizat că (....) i-a relatat că i-a dat lui Scutaru George o sumă cuprinsă între 150.000 euro şi 200.000 euro, iar despre suma de bani dată lui lui Motreanu Dan, nu i-a comunicat exact suma, dar i-a spus că era vorba de nişte comenzi pentru partid privind materiale electorale promoţionale.
13
 Mai mult, Motreanu Dan Stefan a primit sume de bani in numerar nu numai pentru campania electorala. Expresia folosită de (....) in contextul remiterii de bani catre Motreanu a fost de tipul „am obligaţii faţă de partid”, intrucat Motreanu Dan Stefan avea calitatea de secretar general al Partidului (....) .
 Totodata, (....) a confirmat faptul ca materialele pentru campaniile electorale erau achizitionate de la firme ce aparţineau unor cetăţeni chinezi, întrucât, pe de-o parte, produsele erau mai ieftine, iar pe de-altă parte, (....) avea relaţii foarte bune cu entităţi din Republica Populară Chineză.
Martorul (....), reprezentant al SC (....) SA (societate care virase sume de aprox. 50.000 lei catre SC (....)SRL) a declarat urmatoarele:
 este inginer în cadrul SC (....) SA Constanța din anul 1987, context in care l-a cunoscut pe numitul (....)
 după jumătatea anului 2007 (....) SA Constanța, a participat si a castigat o licitație organizată de ANIF (Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare), (....).
 contractul s-a finalizat în octombrie 2008, dată când a avut loc recepția lucrării, iar plățile efectuate de A.N.I.F. către societate s-au finalizat în decembrie 2008
 înainte de recepția lucrării din octombrie 2008, a fost contactat telefonic de (....)care l-a întrebat dacă este de acord să-l ajute în campania electorală din noiembrie - decembrie 2008, acesta candidând pentru funcția de senator de Buzău pe listele electorale ale (....) ..
 in cadrul discutiei telefonice, (....)i-a propus să trimită societăţii comerciale SC (....) SA o factură fiscală reprezentând efectuarea unor servicii de publicitate, în valoare de 50.000 lei, urmand ca aceasta factura sa fie decontată.
14
Martorul a fost de acord, iar (....)i-a spus că va primi această factură de la un partener de campania electorală din staff-ul său.
 In data de 21.10.2008 a primit prin fax de la A.N.I.F. Someș Criș factura emisă de (....) SRL, cumpărător SC (....) SA CONSTANȚA, cuprinzând materiale promoționale 1150 seturi (brichete, tricouri, şepci etc.) în valoare de 52.026 lei, documentul fiind emis de Schaer Ana-Maria, pe care personal nu o cunoaste.
 Factura a fost achitată in data de 04.11.2008 prin banca (....) – Sucursala Cernavodă, precizand totodată că nu a văzut niciun material promoțional descris în factură. Ulterior i s-a mulțumit de către (....)care a pierdut alegerile pentru postul de senator.
 Acesta a precizat că dacă nu ar fi avut contractul de execuție lucrări în derulare, probabil nu ar fi fost de acord să îl ajute în campania electorală pe (....) .
In acest context, martorul (....) a reiterat cele denuntate de (....), confirmand faptul ca a fost platita suma de 50.000 lei catre SC (....)QMM SRL in vederea finantarii ilegale a campaniei electorale din anul 2008.
Martorul (....) a confirmat aspectele relatate de (....) și (....), precizand urmatoarele:
 In calitatea de membru al Partidului (....) i-a cunoscut pe Scutaru George, Motreanu Dan, (....) și alți membri ai (....) de la nivel județean și central.
 În anul 2008, pe la începutul campaniei electorale al cărei deznodământ a avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2008 a fost contactat de Scutaru George și (....) , membri ai (....) . din conducerea partidului, ocazie cu care l-au rugat să candideze pentru Senatul României din postura de membru (....)
15
 A acceptat nominalizarea şi a intrat în campania electorală. Printre problemele dezbătute în cadrul partidului s-a discutat şi despre atragerea de fonduri necesare campaniei electorale. Astfel, a fost rugat de Scutaru George să găsească sponsori pentru campania electorală, care să achite materiale promoţionale şi alte asemenea lucruri care se întreprind într-o campanie electorală.
 In acest context, intrucat lucra în cadrul îmbunătăţirilor funciare, a luat legătura cu (....) de la (....) SA Constanţa, (....) şi (....) de la (....) . SA Constanţa şi (....) , de la (....) Bucureşti.
 Ulterior, s-a intalnit cu (....) în toamna anului 2008 ocazie cu care i-a înmânat nişte contracte pe care i le dăduse anterior Ana Maria Schaer, pe care o trimisese anterior la acesta chiar Scutaru George.
 În mod similar a procedat şi cu (....) SA Constanţa
 Martorul a precizat faptul ca nu a câştigat un loc în Senatul României, locul sau fiind catalogat din start ca „fără şanse”.
** ** **
Declaratiile martorilor cat si ale inculpatei Schaer Ana Maria se coroboreaza cu documentele financiar contabile atasate la dosar, confirmand in totalitate cele denuntate de catre (....), (....) si (....) .
Astfel, conform declaratiilor fiscale 394 (privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national) aferente semestrului II 2008 (perioada ce coincide cu perioada denuntata de (....)) depuse de SC (....)QMM SRL rezulta ca aceasta societate a inregistrat achizitii in valoare totala de 1.270.274 lei (TVA aferent de 240.166 lei) si livrari in valoare totala de 1.458.882 lei (TVA aferent de 277.192 lei).
16
Este de remarcat faptul ca intr-o foarte mare proportie achizitiile SC (....)QMM SRL sunt reprezentate de relatia derulata cu SC (....) SRL (societatea detinuta de cetateanul chinez (....) care a livrat materialele electorale) in valoare de 1.019.401 lei (TVA 193.686 lei). Totodata, este declarată o achizitie de 50.966 lei (TVA 9.684 lei) de la SC (....) SRL (societatea detinuta in acea perioada de Motreanu Dan Stefan impreuna cu Scutaru George Adrian).
Pe de altă parte, tot conform celor declarate fiscal prin declaratia 394 livrarile societatii au constat in principal in derularea de operatiuni cu institutii publice (sume care, cu exceptia unora, nu depasesc pragul de 15.000 lei – 20.000 lei) cat si cu urmatoarele societati comerciale:
S.C. (....) S.R.L. (fosta (....) SRL) – in valoare de 408.650 lei (TVA 77.644 lei)
S.C. (....) S.A. - in valoare de 412.242 lei (TVA 78.326 lei)
S.C. (....) S.A. - in valoare de 22.600 lei (TVA 4.290 lei)
S.C. (....) . S.A. – in valoare de 41.818 lei (TVA 7.946 lei)
S.C. (....) S.A. – in valoare de 44.974 lei (TVA 8.545 lei)
S.C. (....) S.A. – in valoare de 43.719 lei (TVA 8.307 lei)
SC (....) SRL - in valoare de 28.587 lei lei (TVA 5.432 lei)
Pentru a se stabili modalitatea de achizitie a materialelor electorale cat si finantarea acestei operatiuni prin intermediul SC (....)QMM SRL au fost solicitate documente de la partenerii comerciali, fiind constatate urmatoarele:
(....)
Asadar, valoarea totala facturata de SC Echo (....) SRL catre Sc (....)QMM SRL este in cuantum de 1.213.085 lei.
17
Prin transfer bancar, SC (....)SRL a platit catre SC (....) SRL suma totala de 1.213.090 lei.
*** *** ***
(....)
Cu privire la modalitatea de constituire a SC (....)SRL, este de remarcat faptul ca Scutaru George Adrian a efectuat demersuri in vederea constituirii acestei societati (alaturi de ceilalti viitori asociati, (....) si (....) ) inca din anul 2001, sediul social fiind initial stabilit intr-un imobil aflat in proprietatea socrilor sai, respectiv sotii (....) ). Conform actului constitutiv din 25.09.2001 structura participarii asociatilor la constituirea capitalului social era: Scutaru George Adrian – 60%, (....) - 30%, (....) – 10%.
In data de 17.01.2013 a fost incheiat contractul de cesiune de parti sociale prin care Scutaru George Adrian a cesionat catre Schaer Ana Maria un numar de 27 parti sociale (54%), retragandu-se din calitatea de asociat in cadrul societatii. Avand in vedere aceasta modificare, conform actului constitutiv din 17.01.2013 administrator al societatii a fost desemnata numita Schaer Ana Maria. In data de 12.09.2013 capitalul societatii era in cuantum de 500 lei.
In ceea ce priveste constituirea societatii (....) SRL, in contextul in care (....) a remis sumele de bani catre Scutaru George Adrian si Motreanu Dan Stefan in cursul lunii ianuarie 2008, in data de 01.02.2008, conform ordinului de incasare nr. (....) in contul deshis la Banca (....) ((....) .3), inc. Schaer Ana Maria a depus suma de 10.000 lei, reprezentand capital social pentru SC (....) SRL,in urmatoarele procente:
Schaer Ana Maria – 10%
(....) – 10%
Scutaru Adrian George – 40%
18
Motreanu Dan Stefan – 40%.
Sediul societatii (....) SRL a fost stabilit la o alta proprietate detinuta de socrii lui Scutaru George Adrian (din mun. Bucuresti, (....) , Sector 1).
Conform actului constitutiv din 25.01.2008, societatea este administrata tot de Schaer Ana Maria, obiectul de activitate fiind in domeniul agentiilor de publicitate.
Ulterior, la circa o luna de la constituire, prin hotararea adunarii generale a asociatilor nr.1/26.02.2008 s-a hotarat
 Retragerea din societate a asociatului Scutaru George Adrian prin cesionare a partilor sociale catre Schaer Ana Maria, aceasta urmand a detine 50% din capitalul social
 Retragerea din societate a asociatului Motreanu Dan Stefan prin cesionare a partilor sociale catre (....) , aceasta urmand a detine 50% din capitalul social
Analizand relatiile comerciale ale SC (....)QMM SRL din cursul anului 2008 a rezultat ca in cursul lunii decembrie 2008 SC (....) SRL a facturat catre aceasta societate servicii de publicitate in valoare de 60.650 lei.
Avand in vedere descrierea operatiunilor efectuate prin intermediul SC (....)QMM SRL reiese, fara echivoc, faptul ca Scutaru George Adrian a urmarit finantarea campaniei electorale din anul 2008 (alegeri locale si generale), disimuland totodata si originea ilicita a sumelor de bani primite de la (....) prin incheierea unor contracte comerciale urmate de transferuri bancare succesive.
Mai mult, societatea (....) SRL a fost infiintata de catre inculpatii Scutaru George Adrian si Motreanu Dan Stefan tocmai pentru a schimba si
19
a da o aparență de legalitate sumelor remise de catre denuntatorul (....). De asemenea, tot in aceeasi idee si pentru a nu li se atrage raspunderea, inculpatii si-au cesionat partile sociate catre persoane de incredere.
De asemenea, se remarcă și „coincidenta” între perioada de înființare a societății (....) SRL și data primirii sumei de bani de la (....), ulterior prin intermediul lui (....), precum si „coincidența” dintre capitalul social relativ mare al societății sus-menționate și suma „generoasă” primită de la denunțători.
O altă „calitate” deosebită a inculpaților o constituie și transparența societății (....)QMM SRL, cu punct de lucru, conform Registrului Comerțului, în strada (....) , sector 1 din București. La deplasarea în teren, ofițerii de poliție judiciară au constatat existența unui teren viran, fără nicio construcție edificată ((....) ).
Înregistrarea SC (....)QMM SRL, pasarea responsabilității acesteia către persoane de încredere, încheierea de contracte prin interpuși în numele societății, transferurile bancare succesive folosite pentru a îngreuna eventualele verificări, folosirea candidaților, inclusiv a celor „fără șanse” pentru a obține fonduri necesare campaniilor electorale creionează un mecanism des-întâlnit în politica românească: lideri ai unor partide politice urmăresc obținerea de sume de bani indiferent de modul în care acestea au fost procurate, acceptă și posibilitatea ca acestea să provină din infracțiuni de corupție, solicită propriilor candidați sprijin financiar (în fond o formă mascată de a candida contracost, cu cât suma oferită este mai mare, cu atât locul pe listă este corespunzător ierarhic), folosesc firme „de casă” și introduc elemente de extraneitate (unde nu sunt firme off-shore, sunt furnizori asiatici ș.a.m.d.), după modelul societăților evazioniste conduse de cetățenii străini.”, se spune în rechizitoriul intrat în posesia STIRIPESURSE.RO

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.